PRAVNICI I AKTIVISTI UPOZORAVAJU: Izmenama Zakona o eksproprijaciji relativizuje se privatna svojina

PRAVNICI I AKTIVISTI UPOZORAVAJU: Izmenama Zakona o eksproprijaciji relativizuje se privatna svojina

Predstavnici više ekoloških udruženja predali su u utorak Skupštini Srbije zahteve kojima se traži povlačenje izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji.

Kako za Biznis.rs kaže Marija Alimpić iz udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu", izmena Zakona o eksproprijaciji je, uz izmene Zakona o referendumu i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, trenutno jedna od veoma aktuelnih i spornih izmena propisa koje su u najavi.

Najvažnija izmena u predloženom zakonu jeste hitna eksproprijacija za potrebe projekata od strateškog značaja za Republiku Srbiju. Ako imamo u vidu da se radi o stranim "ulaganjima", najčešće privatnih kompanija, jasno je da predložena izmena ima za cilj da olakša i ubrza proces otimanja privatne svojine od građana Republike Srbije, a za potrebe pomenutih kompanija, što nikako nije i ne može biti javni interes – smatra Alimpić.

Ona je podsetila da Ustav Republike Srbije u članu 58. garantuje mirno uživanje svojine, što je, prema njenom mišljenju, u potpunoj koliziji sa predloženim izmenama Zakona. 

Građani, kako smatra sagovornica "Biznisa", nisu bili pravovremeno i adekvatno obavešteni o planiranim izmenama zakona, čime im je onemogućeno zakonom zagarantovano pravo učešća u demokratskim procesima.

Pravni ugao

Kako je u razgovoru za Biznis.rs obrazložio advokat Sreten Đorđević, u najavljenim izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji prvo je problematično što postupak po zakonu postaje hitan, što je jedan izuzetak od pravila koji je do sada nezabeležen u pravnoj praksi Srbije.

Kada se utvrdi javni interes, onda nadležni opštinski organ dostavlja vlasniku nepokretnosti predlog za eksproprijaciju, pri čemu je vlasnik dužan da se o predlogu izjasni u roku od maksimalno pet radnih dana. To je problematično zato što kroz pet radnih dana taj vlasnik...niti može da se upozna sa samim zahtevom, niti može u to vreme da nađe advokata, niti advokat može za tako kratko vreme da se upozna sa predmetom, da zatraži uvid opštinskog organa, da mu opštinski organ izda na uvid kompletne spise predmeta, pa da na osnovu svega toga on sedne i napravi podnesak kojim će se izjasniti. Pet radnih dana je jedan inkvizitorni rok koji bolje i da ne postoji, jer je on potpuno nedelotvoran – smatra Đorđević i dodaje da u tom roku advokat ne može da pripremi većinu podnesaka koje priprema za sud ili druge državne organe, zbog čega su ti rokovi u drugim postupcima mnogo duži.

On je napomenuo da se pomenutim zakonom uvodi nešto što predstavlja diskreciono pravo Vlade Republike Srbije da utvrđuje javni interes u stvarima u kojima javni interes nikada do sada nije mogao biti utvrđivan, a to je da utvrdi javni interes kada privatne kompanije žele, radi ostvarivanja dobiti, da vrše privrednu delatnost na teritoriji Republike Srbije.

– Neophodan uslov je da postoji međunarodni sporazum, gde je i Republika Srbija jedna od potpisnica istog. To je opasno zato što diskriminiše domaće privrednike pre svega. Zašto bi javni interes bio utvrđivan samo ako se radi o stranim privatnim kompanijama, a ne i domaćim? Kada vi na taj način kršite odredbe Ustava o ljudskom pravu prve generacije – pravo na imovinu, pravo na mirno uživanje doma i porodice, kršite član jedan u vezi sa protokolom jedan Evropske konvencije o ljudskim pravima koja govori o zaštiti imovine, jer jedan privatni interes stavljate iznad drugog privatnog interesa, tako što taj jedan privatni interes definišete kao javni interes – upozorio je advokat.

To je, kako kaže, nedopustivo jer potpuno urušava pravni sistem, sistem vladavine prava i sistem privatne svojine, koja se na ovaj način potpuno relativizuje i prelazi u sistem prava korišćenja do momenta kada se nekom stranom investitoru, koji sa Vladom Srbije zaključi neki međunarodni sporazum, ne dopadne vaša imovina.

Šta je još po Đorđevićevom mišljenju problematično pročitajte OVDE.

Izvor: Biznis.rs

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan