PRAZNIČNI VODIČ: Kuda za Prvi maj u Novom Sadu i okolini

PRAZNIČNI VODIČ: Kuda za Prvi maj u Novom Sadu i okolini

Novosađani se po pitanju proslave Prvog maja ne razlikuju od ostalih žitelja naše zemlje, što znači da će Praznik rada tradicionalno proslaviti – neradno. Nepisana pravila nalažu i da se slavlje praktikuje negde u prirodi.

Kamenički park 

U Kameničkom parku organizuje se tradicionalni prvomajski uranak, a zbog mogućnosti da se pali vatra, odnosno raspali, roštilj vrlo je tražena lokacija ovog datuma tako da treba na vreme izaći i zauzeti mesto. Parking se naplaćuje (200 din.) kao i ložište (400 dinara).

Ako vas zanima istorija ovog parka, više o tome možete pročitati OVDE.

Štrand

Iz godine u godinu najlepša plaža na Dunavu sve je popularnija za vreme Prvog maja. Na Štrand dolaze oni kojima prioritet nije roštilj, barem ne onaj pripremljen u sopstvenoj režiji, a posebno je atraktivan zbog sadržaja koje nudi za decu, a koji su Novosađanima već odavno dobro poznati. Osim toga, dovoljno je velik da svako za sebe može pronaći kutak po svom ukusu.

Oficirac

Popularni "Oficirac" najveća je divlja plaža u gradu. Nalazi se na sremskoj strani grada, tako da je to ujedno i plaža sa najviše sunca. Nekadašnje kupalište vojnih lica pruža prelep pogled na zalazak sunca između skeleta novog mosta i oficirskih kula. Čak i kad nije praznik, mlađi Novosađani imaju običaj da baš na Oficircu raspale roštilj i naprave sebi ugođaj u hladu.

Fruška gora 

Jedna od velikih prednosti Novog Sad jeste što je tako blizu čarobne Fruške gore. Pregršt divnih lokacija u ponudi su ljubiteljima prirode. Naš predlog je da ove godine pronađete neke manje poznate destinacije koje još niste posetili.

Kako da pronađete Orlovo bojište, Beli majdan i Vrdničku kulu – pročitajte OVDE.

A ako vas zanima koja je najuzbudljivija ruta na Fruškoj gori – pogledajte OVDE.

Ribarac 

Ribarsko ostrvo izuzetna je gradska atrakcija. Ribarac nudi sređene delove sa restoranima i Ribarskim naseljem, ali i divlje, čak i zapuštene delove za one koji vole pustolovinu. Osim toga, tamo se nalaze splavovi i vikendice mnogih Novosađana. Gastronomska ponuda je takođe bogata, a najpoznatiji je restoran "Kućerak kod česme", koji se i nalazi pored česme koja služi kao orijentir na ostrvu. Dunavac, pogled ka Štrandu, tamburaši i specijaliteti od ribe osnovna su obeležja ovog restorana.

Sremski Karlovci

Ako ove godine, u period od 29. aprila do 1. maja, posetite Sremske Karlovce, moći ćete da uživate u ponudi novog festival koji se organizuje u ovom gradiću na obroncima Fruške gore. Radi se o Prolećnom festivalu vina "Sremski Karlovci" 2017, koji će posetiocima ponuditi raznovrstan gastronomski al ii kulturno-umetnički program. Program festivala možete pogledati OVDE

Osim toga, u Sremskim Karlovcima biće organizovane panoramske vožnje fijakerom širim centrom varoši, besplatne jednočasovne vodičke ture, a Pokret gorana Vojvodine će posebno za tu priliku obezbediti promotivnu 45-tominutnu plovidbu katamaranom Dunavom, kao i mogućnost razgledanja Karlovaca biciklom.

Ljubitelji prirode u blizini imaju i prelepo Stražilovo, gde, već po tradiciji, mogu organizovati i piknik.

Kovilj

O “Selu na kraj sveta” i Koviljsko-petrovaradinskom ritu već smo dosta pisali, on je večita inspiracija za ljude koji vole prirodu i naša je stalna preporuka.

Divan tekst o Kovilju možete pročitati OVDE

Foto-album o Kovilju, a pre svega o prirodi koja okružuje ovo naselje – pogledajte OVDE 

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan