Pred gašenjem šezdeset škola u Vojvodini

Pred gašenjem šezdeset škola u Vojvodini

Blizu 60 izdvojenih odeljenja škola u vojvođanskim selima nalazi se na rubu gašenja, jer imaju manje od petnaestoro đaka.

Najalarmantnija situacija je u pojedinim mestima na severu Bačke, gde postoje škole u čijim učionicama se nalazi svega jedno ili dvoje dece.

Među sedmoro đaka trećeg razreda škole u Obornjači je i dečak koji je dve godine mlađi od njih. Bendi je jedini đak prvak u ovom selu, a kako bi imao normalno obrazovanje, učiteljica je prinuđena na prave pedagoške akrobacije.

- Spojili smo Bendija sa trećim razredom kako ne bi bio sam u učionici. Dok trećaci rade zadatke koje im dam, sa njim radim individualno, i tako balansirajući stalno predajem dve lekcije u isto vreme, objašnjava učiteljica Edit Cofobi.

Selo Sterijino nalazi se petnaestak kilometara dalje, a u njemu škola u čijem dvorištu od ove godine nema dečje graje. U školi u Sterijinom tabla je na zidu, učenički dnevnici u fiokama, a klupe na svom mestu. Jedino čega nema - jesu đaci.

Napuštene učionice prava su slika bele kuge koja vlada u ovom delu Srbije. Pre samo nekoliko godina, ovde je bilo 12 učenika, a prošle godine samo dvoje. Jedino dete školskog uzrasta u selu ove godine prebacilo se u sedište škole u Adi, kako ne bi samo pohađalo nastavu. Tamo kažu da je škola u Sterijinom i dalje zvanično otvorena, a drže palčeve da će đaka biti.

- Možda će neko da kupi kuću, to čekamo, da se mladi vrate na selo. Ove godine smo ovako ostavili, ako se neko predomisli, a od sledeće, čekamo šta će reći ministarstvo i Pokrajina, kaže Eva Makšu, direktorka OŠ "Čeh Karolj" u Adi.

Prozvani kažu - izvesno da će brojne škole biti zatvorene. Od ukupno 345 osnovnih škola u Vojvodini, čak šestina ima manje od 120 đaka, a kako kažu, veliko je pitanje da li uopšte treba održavati one koje imaju manje od deset đaka.

Više o ovoj temi možete pročitati na sajtu N1.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Joca

  pre 1272 dana i 4 sata

  Sta je tu cudno? Pa zar niste stanovnistvo sela preselili u gradove? Da niste slucajno ukrupnjavali zemljoradnicke posede pa ostavili narodu da ili rade za tajkune za minimalac ili da odu u grad? Da niste slucajno unistili zadruge i poljoprivredne kombinate zarad "privatizacije"? Zeleznicu i komunikacije da bi narod imao bolju vezu sa gradovima? Imate li neki dobar razlog zasto bi narod ziveo na selu? Da nije tamo zivot mozda lepsi, bolji, interesantniji...?

  Oceni komentar:
  0
  1
Spens groblje Daško i Mlađa JKP Vodovod i kanalizacija betanija Fruška gora bez vode isključenja struje jkp lisje gradsko groblje servisne informacije servisne informacije novi sad novorođenčad sahrane bez struje havarija na vodovodu opens 2019 radosne vesti OK Vojvodina Isključenje struje novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad bebe raspored sahrana novi sad elektrovojvodina odbojka almaško groblje epk 2021 sahrane novi sad lisje