PRED NOVU GREJNU SEZONU: "Toplana" sređuje vrelovode na više lokacija u gradu

PRED NOVU GREJNU SEZONU: "Toplana" sređuje vrelovode na više lokacija u gradu

Kao i svake godine, period između dve grejne sezone u JKP "Novosadska toplana" koristi se za radove na remontu i revitalizaciji toplotnih izvora, vrelovodne mreže, priključaka, šahtova i kućnih podstanica.

Planom Investicija za 2016. godinu određene su lokacije na kojima se, tokom letnjeg perioda, izvode radovi, dok je jedini kriterijum za odabir lokacija bio starost i pouzdanost vrelovoda kao i učestalost havarija na datom mestu tokom proteklog perioda.

Iz budžeta Grada Novog Sada, u 2016. godini obezbeđena su sredstva za radove na rekonstrukciji vrelovoda u iznosu od 136 miliona dinara, dok se ostatak radova na vrelovodu finansira iz sopstvenih sredstava Preduzeća, i to u iznosu od 574 miliona dinara.

Trenutno se u gradu održavaju radovi na rekonstrukciji 1.100 m trase dvocevnog vrelovoda u Fruškogorskoj ulici, duž Ulice Dr Ilije Đuričića do univerzitetskih kampusa su u toku, kao i radovi na rekonstrukciji vrelovoda i vrelovodnih priključaka na 1.320 m trase koja se pruža od Bulevara oslobođenja, pored fudbalskog stadiona "Karađorđe" do Sutjeske ulice. 

Radovi na rekonstrukciji vrelovoda u samom jezgru gradavpočeli su 22. avgusta, a po njihovom završetku biće rekonstruisano 1.700 m vrelovoda od Bulevara Mihajla Pupina, preko bloka Poštanske i ulica Petra Drapšina i Narodnih heroja do Bulevara oslobođenja. Rekonstruiše se i vrelovod od hotela Centar, gde se povezuje na magistralni vod Toplotnog izvora "Istok", preko Jevrejske ulice prema Ulici Narodnih heroja i ulicama Petra Drapšina i Poštanskoj. 

Pored navedenih radova na rekonstrukcijama dotrajalih deonica vrelovodne mreže, u toku su i rekonstrukcije na više lokacija u gradu, koje se izvode iz sredstava Novosadske toplane.

Do kraja građevinske sezone, u planu su i radovi na rekonstrukciji 2 km vrelovodne mreže u bloku ulica Omladinskog pokreta i Hadži Ruvimove; 730 m trase vrelovoda u bloku Hadži Ruvimove ulice i Ulice Stevana Mokranjca, Pasterove i Ulice Braće Popović; 360 m trase vrelovoda u bloku Fruškogorske ulice, Ravaničke i Ulice Narodnog fronta.

Iz "Toplane" napominju da radovi koji se izvode i koji će se izvoditi u narednom periodu neće uticati na početak predstojeće grejne sezone, čak i ako vremenski uslovi budu zahtevali da ona počne pre zvaničnog roka, odnosno pre 15. oktobra tekuće godine, prilikom izvođenja radova, po potrebi izvode se privremeni vodovi kako bi korisnicima usluga bila obezbeđena nesmetana isporuka toplotone energije.

REKONSTRUKCIJOM VRELOVODNE MREŽE se stare cevi – koje su bile postavljane tehnikom polaganja cevi u lebit masu ili betonski kanal – zamenjuju novim, modernim predizolovanim cevima, čija je tehnologija postavljanja znatno brža i jednostavnija u odnosu na staru tehnologiju postavljanja cevi u lebit masu, a većim prečnicima cevi se povećava protok i obezbeđuju veći kapaciteti snabdevanja toplotnom energijom. Vrelovodima izrađenim od predizolovanih cevi se znatno smanjuju toplotni gubici na mreži i povećava energetska efikasnost celokupnog sistema, a građanima obezbeđuje sigurnija, pouzdanija i kvalitetnija isporuka toplotne energije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan