PRED PRAZNIKE: Očekuju se gužve na granici, brže preko manjih prelaza

PRED PRAZNIKE: Očekuju se gužve na granici, brže preko manjih prelaza

S obzirom da se katolički i pravoslavni Uskrs ove godine praznuju u razmaku od nedelju dana, 21. i 28. aprila, kao i da se na njih nadovezuju prvomajski praznici, već od danas se očekuje povećan broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju.

Iz Uprave carina navode da pojačavaju aktivnosti na graničnim prelazima, kako bi se promet putnika u prazničnom periodu maksimalno ubrzao, budući da se gužve i povremeni zastoji ne mogu u potpunosti izbeći, jer će na put istovremeno krenuti, srpski, ali i strani državljani na privremenom radu u inostranstvu. Za putovanje su radni dani uvek bolji izbor od vikenda, a u vreme praznika preporuka je i da se izbegavaju veliki, uvek opterećeni prelazi.

Na Horgošu će biti otvorene sve raspoložive trake – šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj, a smene pojačane dodatnim brojem službenika, ali savet Uprave carine je da je za putnike bolje da se upute ka manjim prelazima – Kelebiji, Đali, Bačkim Vinogradima ili Bajmoku. Alternativa uvek opterećenim Batrovcima su Šid i Ljuba, a za Preševo je to granični prelaz Prohor Pčinjski.

Putnici koji se u vreme praznika budu uputili ka Crnoj Gori preko prelaza Gostun, biće svedoci radova na rekonstrukciji tog prelaza koji su nedavno počeli, ali ne ometaju uobičajan protok putnika i robe, navode u Upravi carine.

Savet za putnike je da prilikom ulaska u Srbiju, carinicima prijave sve što sa sobom nose, a nije lični prtljag i vrednije je od 100 evra, jer se na svu robu iznad ovog limita plaćaju uvozne dažbine. Propisi u vezi sa unosom gotovog novca nisu se menjali, tako da svaku sumu veću od 10.000 evra treba prijaviti kako na izlazu, tako i na ulazu u zemlju.

Kako bi izbegli nepotrebno čekanje, savet za putnike je da se pre putovanja dobro informišu. Informacije o stanju na frekventnijim prelazima Uprava carina svakodnevno dostavlja javnosti, ali i AMS S, na čijem sajtu je dostupan i video prikaz stanja kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje, prenosi Tanjug.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

RHMZ novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja bez vode JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije horoskopski znaci betanija bebe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane vremenska prognoza horoskop bez struje isključenja struje novosađani raspored sahrana novi sad Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje Isključenje struje restorani novi sad Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana gradsko groblje elektrovojvodina