Predavanja i radionice za obolele od hipertenzije od utorka u više prigradskih naselja

Predavanja i radionice za obolele od hipertenzije od utorka u više prigradskih naselja

U okviru projekta "Samomerenje krvnog pritiska", koji se realizuje u saradnji sa Upravom za zdravstvo Novi Sad, Dom zdravlja organizuje edukacije čiji je cilj obuka obolelih od hipertenzije za samomerenje i evidenciju dobijenih vrednosti krvnog pritiska

Nakon predavanja o ishrani obolelih od hipertenzije, biće organizovane i radionice u okviru koje će zainteresovani sugrađani moći da: provere ispravnost svojih aparata za merenje krvnog pritiska, nauče pravilnu tehniku merenja i način evidencije dobijenih vrednosti, dobiju karton za evidenciju dobijenih vrednosti TA.

Radionice će biti realizovane u sledećim mesnim zajednicama:

- 04.12. sala Mesne kancelarije Sremska Kamenica u 8 sati

- 06.12. sala Mesne zajednice Paragovo u 8 sati

- 07.12. sala Mesne zajednice Stari Ledinci u 8 sati

- 11.12. sala Mesne zajednice Novi Ledinci u 8 sati

U Domu zdravlja "Novi Sad" kažu da je hipertenzija važna zbog toga što s vremenom dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i do nagle smrti, naročito ako se za nju ne zna i ako nije pod kontrolom. Kako je u početku dugo bez ikakvih simptoma i pri tom često praćena drugim poremećajima kao što su gojaznost, povišene masnoće, dijabetes, pušenje, genetski faktori, rizik nastanka oštećenja kardiovaskularnog sistema je skoro neizbežan.

- Na osnovu jednog pojedinačnog merenja ne može se izvući zaključak da li je pritisak povećan ili ne. Potrebno je sprovesti više merenja, tokom nekoliko dana i ako se izmere povećane vrednosti, može se posumnjati na povišen krvni pritisak. Takođe, osobe kod kojih je postavljena dijagnoza hipertenzije treba redovno da kontrolišu vrednosti krvnog pritiska u cilju korekcije terapije. Ako redovno prate i evidentiraju vrednosti krvnog pritiska, to olakšava postavljanje dijagnoze ili korekciju ordinirane terapije izabranom lekaru. Veoma je važno znati pravilnu tehniku merenja krvnog pritiska, ali i primenjivati zdrave navike u svakodnevnom životu. Takođe, neophodno je adekvatno evidentirati dobijene vrednosti, kako bi podaci bili pregledni – kažu u Domu zdravlja "Novi Sad".  

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje Isključenje struje servisne informacije novi sad novosađani novorođenčad sahrane novi sad KCV klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije klinički centar vojvodine isključenja struje elektrovojvodina matičar novi sad bez struje šoping centar promenada Elektrodistribucija Novi Sad betanija promenada raspored sahrana novi sad Spens klisa novosadska policija isključenje vode bez vode JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana JGSP "Novi Sad" raspored sahrana i ispraćaja bebe novosadsko porodilište