Predavanja o pravilnom merenju krvnog pritiska u novosadskim mesnim zajednicama

Predavanja o pravilnom merenju krvnog pritiska u novosadskim mesnim zajednicama

Služba patronaže Doma zdravlja "Novi Sad", pod pokroviteljstvom gradske Uprave za zdravstvo, realizuje projekat "Samomerenje krvnog  pritiska".

Kako se navodi u pozivu, planirano je održavanje predavanja o pravilnoj tehnici merenja pritiska sa radionicom u 20 mesnih zajednica. Zainteresovani sugrađani će moći da provere vrednost krvnog pritiska, da uporede dobijene vrednosti sa vrednostima dobijenim na svom aparatu za merenje TA (koji treba da ponesu sa sobom) i da nauče kako da pravilno evidentiraju izmerene vrednosti krvnog pritiska u kućnim uslovima u knjižicu koju će dobiti.

Iz Doma zdravlja naglašavaju da je potrebno sa sobom poneti aparat za merenje TA (kako bi se proverila njegova ispravnost) i ne doručkovati.

Predavanja sa radionicom će se održati u četvrtak, 12. oktobra, u 8 sati, u sali Mesne zajednice na Paragovu, i u petak, 13. oktobra, u 8 časova, u sali Mesne zajednice "Radnički".

HIPERTENZIJA JE VAŽNA zbog toga što s vremenom dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i do nagle smrti, naročito ako se za nju ne zna i ako nije pod kontrolom. Kako je u početku dugo bez ikakvih simptoma i pri tom često praćena drugim poremećajima kao što su gojaznost, povišene masnoće, dijabetes, pušenje, genetski faktori, rizik nastanka oštećenja kardiovaskularnog sistema je skoro neizbežan.
Od izuzetne je važnosti pravovremeno detektovati povišene vrednosti krvnog pritiska. Ako se krvni pritisak nalazi u granicama optimalnih vrednosti, značajno se smanjuje mogućnost neželjenih kardiovaskularnih bolesti. Na osnovu jednog pojedinačnog merenja ne može se izvući zaključak da li je pritisak povećan ili ne. Potrebno je sprovesti više merenja, tokom nekoliko dana i ako se izmere povećane vrednosti, može se posumnjati na povišen krvni pritisak. Takođe, osobe kod kojih je postavljena dijagnoza hipertenzije treba redovno da kontrolišu vrednosti krvnog pritiska u cilju korekcije terapije. Ako redovno prate i evidentiraju vrednosti krvnog pritiska, to olakšava postavljanje dijagnoze ili korekciju ordinirane terapije izabranom lekaru. Veoma je važno znati pravilnu tehniku merenja krvnog pritiska, ali i primenjivati zdrave navike u svakodnevnom životu. Takođe, neophodno je adekvatno evidentirati dobijene vrednosti, kako bi podaci bili pregledni.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan