Predavanje o psihoonkologiji: Prave reči su lekovite

Predavanje o psihoonkologiji: Prave reči su lekovite

Predavanje o savremenoj psihoonkologiji je održano u Domu zdravlja, a u okviru projekta "Edukativna predavanja/radionice iz psihoonkologije za medicinsko osoblje i pacijente, članove udruženja onkoloških pacijenata u NALOR-u" pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

 

- Evidentno, poslednjih godina, u stalnom je porastu broj obolelih od kardiovaskularnih I onkoloških bolesti, a Istraživanja Instituta Batut čak prognoziraju da će do 2050. godine, svaka osoba starija od 65 godina imati neki oblik kancera. Upravo ove, poražavajuće činjenice, govore o neophodnosti razvoja I usavršavanja psihoonkologije – rekao je državni sekretar Ministrastva zdravlja  Srbije, prof.dr Ferenc Vicko, na početku predavanja o savremenoj psihoonkologiji.

Prepoznajući značaj razvoja ove specijalizacije u psihologiji, a naročito implementiranje u svakodnevni život, Dom zdravlja je kako kažu u toj ustanovi i bio domaćin NALOR-u (Nacionalnoj asocijaciji lečenih od raka) sa predavanjem na temu savremene psihoonkologije.

 

 

- Prateći trendove razvoja savremene medicine, Dom zdravlja "Novi Sad" podržava važnost uspešne i adekvatne komunikacije sa pacijentima zdravstvenog sistema, ističe značaj komunikacije kao veštine, baze humanog i ljudskog odnosa. Taj se segment naročito vidi kroz svakodnevno angažovanje zaposlenih u Službi kućnog lečenja – rekao je direktor Doma zdravlja "Novi Sad" dr Veselin Bojat, pozdravljajući kolege na predavanju o savremenoj psihoonkologiji.

Važan aspekt naučne i primenjene discipline psihoonkologije u svetu, upravo je komunikacija sa pacijentima i njihovim porodicama u svim fazama bolesti i lečenja.

- Informisanje o savremenoj psihoonkologiji – psihološke reakcije osoba od malignih bolesti koje ugrožavaju mentalno zdravlje u svim fazama bolesti i lečenja; različite potrebe pacijenata i članova porodica; psihološke i psihococijalne intervencije koje ublažavaju psihološku patnju pacijenata obolelih od malignih bolesti je važno kako za stručno, medicinsko osoblje, tako I za same pacijente I članove njihovih porodica – ističe psiholog, docent sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Tamara Klikovac.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje betanija raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište servisne informacije sahrane gradsko groblje novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod novosađani RHMZ horoskopski znaci sahrana jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bez vode elektrovojvodina jkp lisje sremski karlovci vremenska prognoza isključenja struje bez struje isključenje vode bebe Vreme u Novom Sadu Elektrodistribucija Novi Sad horoskop astrologija klinika za ginekologiju i akušerstvo