Predavanje o psihoonkologiji: Prave reči su lekovite

Predavanje o psihoonkologiji: Prave reči su lekovite

Predavanje o savremenoj psihoonkologiji je održano u Domu zdravlja, a u okviru projekta "Edukativna predavanja/radionice iz psihoonkologije za medicinsko osoblje i pacijente, članove udruženja onkoloških pacijenata u NALOR-u" pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

 

- Evidentno, poslednjih godina, u stalnom je porastu broj obolelih od kardiovaskularnih I onkoloških bolesti, a Istraživanja Instituta Batut čak prognoziraju da će do 2050. godine, svaka osoba starija od 65 godina imati neki oblik kancera. Upravo ove, poražavajuće činjenice, govore o neophodnosti razvoja I usavršavanja psihoonkologije – rekao je državni sekretar Ministrastva zdravlja  Srbije, prof.dr Ferenc Vicko, na početku predavanja o savremenoj psihoonkologiji.

Prepoznajući značaj razvoja ove specijalizacije u psihologiji, a naročito implementiranje u svakodnevni život, Dom zdravlja je kako kažu u toj ustanovi i bio domaćin NALOR-u (Nacionalnoj asocijaciji lečenih od raka) sa predavanjem na temu savremene psihoonkologije.

 

 

- Prateći trendove razvoja savremene medicine, Dom zdravlja "Novi Sad" podržava važnost uspešne i adekvatne komunikacije sa pacijentima zdravstvenog sistema, ističe značaj komunikacije kao veštine, baze humanog i ljudskog odnosa. Taj se segment naročito vidi kroz svakodnevno angažovanje zaposlenih u Službi kućnog lečenja – rekao je direktor Doma zdravlja "Novi Sad" dr Veselin Bojat, pozdravljajući kolege na predavanju o savremenoj psihoonkologiji.

Važan aspekt naučne i primenjene discipline psihoonkologije u svetu, upravo je komunikacija sa pacijentima i njihovim porodicama u svim fazama bolesti i lečenja.

- Informisanje o savremenoj psihoonkologiji – psihološke reakcije osoba od malignih bolesti koje ugrožavaju mentalno zdravlje u svim fazama bolesti i lečenja; različite potrebe pacijenata i članova porodica; psihološke i psihococijalne intervencije koje ublažavaju psihološku patnju pacijenata obolelih od malignih bolesti je važno kako za stručno, medicinsko osoblje, tako I za same pacijente I članove njihovih porodica – ističe psiholog, docent sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Tamara Klikovac.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan