Predlog da zapuštena kasarna "Dr Arčibald Rajs" postane studentski dom

Predlog da zapuštena kasarna "Dr Arčibald Rajs" postane studentski dom

Inicijativa "Digni gard, odbrani grad!" šalje predlog kako da se reši problem sve težeg života mladih koji studiraju u Novom Sadu.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Svedoci smo toga da su u Novom Sadu cene stanarina porasle brzinom svetlosti. Pritom ovaj grad, kao jedan od regionalnih univerzitetskih centara, ima preko 50.000 studenata i tek nešto više od 2.500 mesta u studentskim domovima! Mnogo je studenata koji su prinuđeni da rade teške poslove kako bi sebi obezbedili školovanje i iole pristojan život. Mnogi od njih odustanu od studiranja zbog nedovoljnih novčanih sredstava. Ideja o društvu jednakih šansi ovde je vic propraćen kiselim osmehom.

Moramo početi da razmišljamo o jednakim šansama i o obrazovanju mladih. Moramo omogućiti mladima da se posvete, umesto svakodnevnom snalaženju, učenju i sticanju znanja i veština. Za početak, neophodno je obezbediti im dostojanstveno stanovanje.

U Novom Sadu postoje mnogi vojni objekti koji danas ne služe ničemu. Jedan od njih je nekadašnja kasarna "dr Rudolf Arčibald Rajs“ u Futoškoj ulici. Ovaj objekat je još 2009. godine proglašen viškom vojne nepokretnosti, dok se 2016. godine pominjala mogućnost preuzimanja ovog objekta od strane grada i njegove prenamene. Postoji i odluka Skupštine Grada Novog Sada iz novembra 2021. godine, kojom se planira prenamena postojećeg zdanja u objekat za delatnosti kulture, poslovanja, obrazovanja i turizma, ali i otvorena mogućnost da se na delu ovog čitavog kompleksa grade stambeno-poslovni prostori.

Pored toga što gradska vlast očigledno nema predstavu šta će tačno raditi sa ovim objektom, važno je naglasiti da su delovi ovog kompleksa građeni krajem 19. veka i da je ovo jedan od važnih kulturno istorijskih spomenika, arhitektonsko i kulturno nasleđe starog Novog Sada. A s obzirom na to da objekat ima oko 7.200 kvadratnih metara, te da je više nego neophodno napraviti dodatni prostor za smeštaj studenata, pozivamo gradske vlasti da urade potrebne radnje i sprovedu prenamenu ovog objekta u studentski dom. Prenamenom ovog zdanja u studentski dom sprovela bi se restauracija i omogućio opstanak našeg nasleđa, a zgrada pod imenom doktora Arčibalda Rajsa imala bi ogromnu upotrebnu vrednost, jer bi predstavljala dom stotinama studenata. Takođe, predlažemo da se u okviru budućeg studentskog doma napravi i memorijalni centar u ime i čast dr Rajsa, u kom bi studenti mogli da uče o životu i delu ovog velikog prijatelja našeg društva. 

Rešenje, dakle, postoji – umesto što u ovom objektu vidite Galens-ov profit i novi stambeno poslovni prostor bez dovoljnog broja parking mesta, prenamenite ovu kasarnu u studentski dom i obezbedite studentima prostor za dostojanstven život. Omogućite im da uče i rade na sebi, jer to je njihovo pravo i ogromna potreba ovog društva - navodi se u saopštenju.

Oceni vest:
62
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Djoko

  pre 50 dana i 18 sati

  Apsolutno ispravan predlog, mislim da bi bilo kakvo drugo resenje bilo tri koplja ispod

  Oceni komentar:
  0
  70
 • Milos

  pre 50 dana i 17 sati

  Sjajna ideja

  Oceni komentar:
  1
  56
 • Oće to, ko ne poznaje

  pre 50 dana i 17 sati

  Kad bih znala gde bih pala, ja bih sela.
  Čovek pravi planove a Bog se smeje.
  Život je ono što vam se dešava dok vi pravite planove.

  Zgrada će biti sjajan smeštaj za izbeglice.
  Posle moje smrti, možda i bude neki dom za neke studente, bude li univerziteta tada.
  U narednih 15 godina, sumnjam da će tu biti kakvih studenata i kakvog doma.

  Oceni komentar:
  13
  6
 • Mima

  pre 50 dana i 15 sati

  Toliko vrtićke dece na listi cekanja a toliki prostor zjapi
  Nije to jedina zgrada u gradu
  Sve hocemo a nista ne radimo.

  Oceni komentar:
  2
  21
 • Neđo

  pre 50 dana i 12 sati

  Nema šanse. Urušiti, spaliti pa zidati zgrade.

  Oceni komentar:
  10
  2
 • Aca

  pre 50 dana i 11 sati

  Da se vrate ponovo vojska i starešine da nam grad krase naše uniforme a ne da propada pa da ode u privatne ruke

  Oceni komentar:
  11
  19
 • VladaN

  pre 50 dana i 9 sati

  Sjajno. Rešiće deo problema studenata i ukloniti “ investitore”, i sačuvati ovu gradjevinu is d značaja.

  Oceni komentar:
  1
  17
 • Васиљ

  pre 50 dana i 8 sati

  Било је предлога да ту буде и Радио Телевизија Војводине, што је био одличан предлог, али је, изгледа, војска умислила да све што је џаба својевремено добила треба да прода за дебеле паре. Војска је друштвена и треба бесплатно да уступи студентима државних факултета.

  Oceni komentar:
  2
  14
 • Đorđe

  pre 50 dana i 7 sati

  Preinamenujte vaše nekretnine

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Gojko Ubiparip

  pre 50 dana i 6 sati

  Jes treba još dovući i smestiti studenata iz CG i BH i naravno sve ih zaposliti posle!

  Oceni komentar:
  5
  11
 • Bane

  pre 50 dana i 6 sati

  Realno, koliko su para upumpali u kinesku četvrt, (a tek će) ovo je moglo sa tim budžetom do sada da se realizuje. Distrikt je ok ideja ali smatram da bi ovo bilo daleko bolje rešenje da se utroši novac kog ionako nemamo previše.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Zakasnili smo za sve planove

  pre 49 dana i 19 sati

  Izgleda niste razumeli, da se radi o evropskim izbeglicama.
  No, događanja već ove godine će vam sve pojasniti.
  Na primer, na mestu kafane "Lipa" u Miletićevoj ulici, nalaziće se kancelarija za javljanje pristiglim izbeglicama iz EU.
  Samo vi sanjajte o planovima.

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Dax

  pre 48 dana i 17 sati

  Neđo, ti pali po Bosni, valjda samo to i znaš da radiš. Doći će tu tvoje zeme da glasaju za vođu i da rade u državnim firmama.

  Oceni komentar:
  0
  3