PREDLOG ZA IZMENU ZAKONA: Otkaz za lažna bolovanja

PREDLOG ZA IZMENU ZAKONA: Otkaz za lažna bolovanja

U 2017. godini pokrenuta su 1.322 postupka kontrole privremene sprečenosti za rad...

List "Nova ekonomija" u novom broju objavio je informaciju da su najavljene izmene Zakona o radu, koje predviđaju da poslodavci mogu dati otkaz zaposlenima koji otvaraju lažna bolovanja, a kojih je u ovom trenutku, kako se procenjuje, oko 30.000 na godišnjem nivou.

Rezultati kontrole koje je prošle godine uradio Republički fond za zdravstveno osiguranje pokazali su da je oko 11 odsto zaposlenih bilo na bolovanju 2017. godine iz potpuno neopravdanih razloga, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Predlagač ovih izmena je Privredna komora Srbije, a njeni predstavnici objašnjavaju da je suština predloga da poslodavac može da zatraži izveštaj zdravstvene ustanove na osnovu koga bi se utvrdila osnovanost bolovanja, ako je u toku jednog meseca procenat zaposlenih koji su bili odsutni veći od deset odsto.

Ako se utvrdi da je došlo do zloupotrebe prava na bolovanje, poslodavac može da zaposlenom da otkaz.

Eventualne izmene i usvajanje nove verzije zakona naći će se pred Narodnom skupštinom tek sredinom 2020. godine, a do tada će se razmatrati sve inicijative i rešenja, pa i ona koja se tiču sprečavanja i sankcionisanja zloupotrebe bolovanja, rekli su za "Novu ekonomiju" u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od januara do oktobra 2017. godine pokrenuta su 1.322 postupka kontrole privremene sprečenosti za rad, i to na zahtev poslodavca u 708 slučajeva i matične filijale u 445 slučajeva.

U  najavili su da je to samo početak rigoroznijih kontrola i da će doći do detaljnije provere otvaranja bolovanja zbog dijagnoza na koje se zdravi ljudi najčešće "izvlače".

List navodi da se istraživanje o zdravstvenom sistemu u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije kroz program "Jačanje slobode medija u Srbiji", a kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje grejanja bez vode novosadsko porodilište betanija isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija dnevni horoskop bebe horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje jkp lisje srpska pravoslavna crkva MUP sahrane novi sad bez struje jkp novosadska toplana Isključenje struje Dom zdravlja raspored sahrana i ispraćaja astrologija Dom zdravlja Novi Sad novosađani bez grejanja raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad horoskopski znaci policija novorođenčad