PREDLOG ZAKONA: Pijani vozači koji usmrte nekog, plaćaće i do 2,5 miliona evra

PREDLOG ZAKONA: Pijani vozači koji usmrte nekog, plaćaće i do 2,5 miliona evra

Novim zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji će na jesen razmatrati poslanici Skupštine Srbije, zbog većeg stepena sigurnosti u saobraćaju, podići će limite za nadoknadu štete u saobraćajnim nesrećama za 150 odsto, rekao je generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS) Duško Jovanović.

On je na konferenciji za novinare o saobraćajnim nesrećama, posledicama i gubitku prava iz osiguranja, rekao da je predlogom novog zakona predviđeno da se maksimalni iznos za štetu na stvarima sa 200.000 evra podigne na 500.000 evra, a za štetu na licima sa milion evra na oko 2,5 miliona evra.

Približavanjem EU Srbija će biti u obavezi da usvoji njene pravne tekovine i podigne te limite za štetu na stvarima na milion evra, a na licima na pet miliona evra – rekao je Jovanović, a preneo "Danas".

Dodao je da građani Srbije treba da znaju da ako izazovu saobraćajnu nesreću u zemljama EU, a krivi su jer su vozili bez dozvole, pod uticajem alkohola i opojnih sredstava, tehnički neispravno vozilo ili pobegli sa lica mesta, treba da računaju sa nadoknadama od milion i pet miliona evra u zavisnosti koja je vrsta štete.

Ukoliko pijani vozač izazove sobraćajnu nesreću u kojoj pogine jedno lice naknada može da iznosi i više od četiri miliona dinara jer pravo na naknadu imaju svi članovi poriodice ukoliko žive u zajednici, a taj iznos može da bude uvećan ako je stradao jedan od roditelja, a deca treba da se školuju – rekao je Jovanović.


Osiguravajuća kuća nakon nesreće isplati štetu i u ime onih koji su izgubili pravo iz osiguranja, zato što su vozili bez dozvole, pijani ili pod uticajem droga i psihoaktivnih supstanci ili je vozilo bilo tehnički neispravno, ali prema rečima Jovanovića, tu sumu kasnije potražuje od tih regresnih dužnika, odnosno onih koi su izazavali nesreću.

Jovanović je istakao da ako regresni dužnik ode u zatvor šteta se nadoknadjuje iz njegove imovine, ili je namiruje njegova porodica u jednokratnom iznosu ili na rate, zavisno od osiguravajuće kuće, piše "Danas".

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP Srbije Nebojša Arsov rekao je da se u ovoj godini u Srbiji dogodilo 22.000 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 310 osoba, a teške telesne povrede zadobilo je 1.800 ljudi.

Samo u periodu od 1. juna do danas dogodilo se 7.800 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 149 ljudi, a 800 je povređeno. U avgustu već godinama najviše ljiudi gine, slede oktobar i septembar, zbog čega će saobraćajna policija produžiti pojačanu kontrolu i posle završetka letnje sezone – izjavio je Arsov. 

Detaljnije o ovoj temi, možete pročitati na sajtu Danas.rs.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maja

  pre 120 dana i 22 sata

  Moze neko pametan bar malo, ko je smislio ovako glupe stvari u ovoj drzavi, da mi objasni sta ce npr, roditeljima pare kad im dete ubije mamin i tatin sin,koji ima dozvolu od juce ili je ni nema? Da kupe sebi drugo dete sta? E drzavo i zakonu! Sitnicarite, pisete kazne za nebuloze, dok ljudi ginu jer u ovoj drzavi voze svi samo ne oni koji trebaju. Pobeci sto dalje i ne okretati se.

  Oceni komentar:
  0
  0