Predložen patent koji sprečava krađu beba

Predložen patent koji sprečava krađu beba

Višedecenijske sumnje da se u porodilištima mogu zameniti ili čak iz njih nestati bebe, konačno bi mogle biti otklonjene.

Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva-materinstva patentirao je naš mladi naučnik Komnen Lalović, koji je prošle godine za patent dobio nagradu Grada Beograda.

"Otisak prsta formira se prenatalno u sedmom mesecu trudnoće i ne menja se tokom života. Predviđeno je da uređaj ima dva polja za istovremeno skeniranje otiska prsta majke i deteta. Nakon skeniranja generiše se jedinstven ID zapis sa njihovim podacima. Pri izlasku iz porodilišta ponovo se uzima otisak prsta i poredi sa podacima na rođenju", objašnjava Lalović.

Na ovaj način se, kako kaže, sprečava bilo kakva zloupotreba, kao i eventualna zamena ili krađa beba u porodilištima.

Lalović kaže da projekat "Sigurno porodilište" podrazumeva izradu uređaja za uzimanje otiska prsta, razvijanje softvera, izradu informacionog sistema, da se ceo sistem implementira u jedno porodilište i da se obuči osoblje koje bi to radilo.

"Ceo taj projekat košta oko 45.000 evra. Ideja je da se implementira u jedno porodilište kako bi se dokazalo da sa ovim uređajem može biti potpuno sigurno, a zatim da se krene u implementaciju u svim porodilištima", rekao je Lalović novinarima u Medija centru.

On je pozvao Ministarstvo zdravlja da se razgovara o ovom projektu, jer sam ne može da ga finansira.

Podršku je dobio i od organizacije "Dijalog - mladi sa stavom", koji kažu da će Ministarstvu zdravlja predložiti izmene i dopune seta zakona, kako bi uređaj mogao da se implementira u porodilištima.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad bebe horoskop vlada srbije bez vode elektrovojvodina betanija Spens gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja astrologija sahrane novi sad zodijak Novosadska racija saveti jkp lisje uhapšen diler novosadsko porodilište zdravlje JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad servisne informacije dnevni horoskop izmena trase autobusa isključenje vode obeležavanje novosadske racije korona virus klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje