PREDLOZI ZAKONA: Roditelji uz obolelo dete tokom čitavog perioda lečenja

PREDLOZI ZAKONA: Roditelji uz obolelo dete tokom čitavog perioda lečenja

Bolovanje u trajanju od dva meseca, dopunsko i dodatno osiguranje, 100 odsto bolovanje za negu bolesnog deteta do punoletstva – neke su od novina Predloga zakona o zdravstvenom osiguranju koje će se pred poslanicima naći ove nedelje.

Ukoliko bi predlozi bili usvojeni, gotovo celokupan sistem zdravstvenog osiguranja bio bi znatno izmenjen, prenosi Tanjug.

– Roditelji će sada moći da budu sa decom do izlečenja, ili do njihovog punoletstva, uz 100 odsto nadoknade, a do sada su imali 65 odsto primanja – rekao je državni sekretar u ministarstvu zdravlja Berislav Vekić za RTS.

To se, kako je istakao, odnosi na maligne bolesti, ali i metabolička, hronična oboljenja koja traže višegodišnje lečenje.

Prema sadašnjem zakonu, oni koji nemaju overenu z–dravstvenu knjižicu imaju pravo samo na hitnu medicinsku pomoć.

Nacrtom novog zakona, lečenje bez overene knjižice biće prošireno na palijativno zbrinjavanje, na obaveznu vakcinaciju i imunizaciju, kao i na skrining preglede, naveo je Vekić.

Lekarima će biti omogućeno da, kada ispune normu u državnoj instituciji u kojoj su zaposleni, dopunski rade u trajanju od trećine radnog vremena ili u toj ustanovi, ili da potpišu ugovor sa najviše tri dodatne privatne, rekao je on.

Privatnici će moći da iznajmljuju prostor od državnih ustanova u trajanju do 20 godina, tamo gde ti prostori nisu potrebni.

Na njima je da opreme taj prostor i nakon perioda od 20 godina taj prostor i oprema pripašće državi, rekao je Vekić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza matičar novi sad novorođenčad bebe novosađani Vreme u Novom Sadu novosadsko porodilište gradsko groblje bez vode Isključenje struje restorani novi sad horoskop bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija jkp lisje RHMZ elektrovojvodina isključenja struje Republički hidrometeorološki zavod JKP Vodovod i kanalizacija sahrane raspored sahrana novi sad