Predsednica Programskog saveta RTV podnela neopozivu ostavku

Predsednica Programskog saveta RTV podnela neopozivu ostavku

U otvorenom pismu, Aleksandra Đurić Bosnić podseća da je neotuđivo pravo građana da budu objektivno, istinito i pravovremeno informisani.

Predsednica Programskog saveta Radio-televizije Vojvodine podnela je neopozivu ostavku na to mesto, kako je navela, zbog načina izveštavanja te medijske kuće, koje već duže vreme nije u skladu sa osnovnim načelima novinarske profesije i odredbama Zakona o javnim servisima.

- Dosadašnja iskustva obraćanja Programskog saveta generalnom direktoru i Upravnom odboru RTV-a pokazuju da naše inicijative nisu bile uzimane u obzir ili, kada jesu, činjeno je to tada kada teme nisu bile više aktuelne i van svih razumnih rokova – navela je Aleksandra Đurić Bosnić u otvorenom pismu.

Dodala je da je istu sudbinu doživela i njena poslednja inicijativa, koja je bila upućena Programskom savetu i koja je imala za cilj da generalnog direktora, Upravni odbor pokrajinskog javnog servisa, ali i celokupnu javnost pravovremeno podseti da je javni servis dužan da se pridržava principa istinitog, nepristrasnog, potpunog i blagovremenog informisanja građana.

- Javni servis je dužan da se pridržava i principa nezavisnosti uređivačke politike, principa zabrane svakog oblika cenzure i nezakonitog uticaja na rad redakcija i novinara u proizvođenju programa, on mora da primenjuje međunarodne norme i principe, a naročito da poštuje ljudska prava, slobodu i demokratske vrednosti, kao i da poštuje profesionalne standarde i kodekse – navela je dojučerašnja predsednica Programskog saveta Radio-televizije Vojvodine.

Prema njenim rečima, uprkos činjenici da su navedeni principi već ugrađeni u Statut RTV, većina članova Programskog saveta nije podržala njenu inicijativu.

- Imajući u vidu da nam se razumevanje uloge Programskog saveta tako duboko razlikuje, kao i činjenicu da više ne reprezentujem većinu u ovom telu, smatram da moja pozicija predsednice Programskog saveta više nije legitimna, pa u skladu sa tim podnosim neopozivu ostavku na mesto predsednice Programskog saveta – poručila je Aleksandra Đurić Bosnić.

Dodala je da će kao članica Programskog saveta nastaviti da se bori za pravo građana Vojvodine da u svakom trenutku budu objektivno, istinito i pravovremeno informisani, jer im je to pravo, kao pravim vlasnicima, Javnog servisa – neotuđivo.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan