Predstavljanje kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih

Predstavljanje kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih

Nekoliko desetina mladih prisustvovalo je zvaničnom predstavljanju kandidatura Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih 2019. godine.

- Okupljene organizacije mladih, čak 91 omladinska organizacija, odlučile su da podrže priču vezanu za kandidaturu Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope. Zajedno razgovaramo o tome kako možemo da unapredimo ceo proces vezan za kandidovanje, ali i omladinsku politiku u Novom Sadu. To je nastavak priče od prošle godine, gde je lokalni odbor od samo osam organizacija vodio priču, a od ove godine smo bogatiji za veliki broj organizacija koje zajednički i odlučno teže iskoraku ka boljem životu mladihrekao je koordinator inicijative Vukašin Grozdanović.

Pored predstavnika omladinskih organizacija, koje su nosioci projekta, događaju su takođe prisustvovali rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i predstavnici nacionalnih organizacija mladih ''Krovna organizacija mladih Srbije'' (KOMS) i ''Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada'' (NAPOR).

Udovičić je istakao da današnja slika sa Foruma označava jedinstvo predstavnika raznih nivoa vlasti, Univerziteta i velikog broja lokalnih i nacionalnih organizacija za mlade.

- To pokazuje kako zajednički možemo da uradimo velike stvari. Kada se svi ujedinimo oko jedne ideologije, možemo da dosegnemo viske ciljeve. Sve je krenulo od jedne ideje, a to je da se Novi Sad pozicionira kao prestonica mladih na evropskoj sceni. Omladina je važan deo društva i treba da postoji opšta podrška da se ona uključi u sve aspekte njegovog funkcionisanja – rekao je ministar.

Nakon obraćanja mnogobrojnih učesnika, usledio je radni deo Foruma gde je izabrano radno predsedništvo, razmatrane su aktulenosti vezane za omladinsku politiku u Novom Sadu, izneti su izveštaji rada sa daljim koracima inicijative OPENS 2019 i dogovoreni su koraci koji će se preduzimati u susret sledećoj sednici. - Za mene je najvažnija činjenica da smo od početka procesa, kada smo krajem 2014. godine krenuli u kandidovanje grada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. bili podržani od strane osam organizacija, a sada kada smo kandidati za istu titulu 2019. godine, iza naše ideje i inicijative stoji čak 91 omladinska organizacija. To je najveći uspeh ove priče - kvalitet i snaga ujedinjene omladine Novog Sada – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

I ove godine Novi Sad podnosi kandidaturu za Evropsku prestonicu mladih. Novi Sad - Omladinska prestonica Evrope 2019. (OPENS2019) ima za cilj da podrži mlade ljude da postanu proaktivni inicijatori pozitivnih promena i inovativnih ideja u društvu kako u gradu Novom Sadu, tako i na nacionalnom, regionalnom i internacionalnom nivou. Inicijativa OPENS2019, sastavljena je iz omladinskih i organizacija za mlade sa širokim spektrom delovanja i interesa.

Evropska prestonica mladih je titula koja se dodeljuje jednom evropskom gradu na period od godinu dana. Grad koji postane Omladinski evropski centar dobija priliku da, kroz mnogobrojne programe i projekte, mladi ljudi prikažu kulturni, socijalni, politički i ekonomski život i razvoj.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije vremenska prognoza Spens jkp lisje Isključenje struje sahrane JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novi sad RHMZ Republički hidrometeorološki zavod javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad isključenje vode bez vode servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište isključenja struje bebe bez struje betanija Hitna pomoć sremski karlovci novi sad novorođenčad gradsko groblje elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu novosađani