Predstavljen novi nacrt Strategije o bezbednosti u saobraćaju – cilj da se do 2030. ne izgubi više nijedan dečji život

Predstavljen novi nacrt Strategije o bezbednosti u saobraćaju – cilj da se do 2030. ne izgubi više nijedan dečji život

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja predstavio je na konferenciji "Vizija nula za Balkan" u Beogradu novi nacrt Strategije o bezbednosti u saobraćaju, čiji je cilj da se do 2030. godine prepolovi broj žrtava u saobraćajnim nezgodama, kao i da se ne izgubi više nijedan dečji život. Stamatović je rekao da je 2019. godine u saobraćajnim nesrećama izgubljeno 534 života, a cilj je da do 2030. imamo dvostruko manje.

Stamatović je rekao da bi to svi hteli da se dogodi odmah da nijedno dete ne izgubi život u saobraćajnim nesrećama, ali da je neophodno da se uključe sve institucije i pojedinci u to i da daju doprinos.

On je ukazao da je Zakon o bezbednosti saobraćaja obavezao državu da donese Nacionalnu strategiju i da su takođe obavezne lokalne samouprave da na svojim nivoima donesu lokalne strategije o bezbednosti.

Strategija čiji je predlog izrađen u prethodnom periodu obuhvata različite vrste ciljeva za različite oblasti, po stubovima, a prvi stub je upravljanje bezbednosti saobraćaja i upravo od upravljanja bezbednosti saobraćaja je neophodno da se napravi bolja koordinacija i saradnja između samih institucija i uključivanje u to – rekao je on.

Drugi stub su bezbedni putevi, dodaje Stamatović i cilj je da se do 2030. godine 75 odsto svih putovanja odvija na putevima sa najvišem standardom bezbednosti saobraćaja.

Stamatović je rekao da je treći stub nacrta bezbednost vozila i da je trenutna prosečna starost vozila u Republici Srbiji 17, 3 godine i istakao da je cilj da do 2030. godine imamo starost ispod 14.

To će značiti da vozila budu značajno bezbednija, tehnički ispravnija i biće manji zagađivači životne sredine – dodao je on i istakao da Vlada Republike Srbije već radi na tome, da subvencioniše kupovinu mlađih euro 6 automobila.

Bezbedni učesnici u saobraćaju su četvrti stub u nacrtu nove strategije i, kako je istakao Stamatović, to posebno važno.

 Hoćemo da imamo učesnike u saobraćaju koji imaju bezbednosnu kulturu i navike na najvišem nivou, da upotreba i vezivanje sigurnosnog pojasa bude preko 95 odsto, kao i upotreba dečjih sedišta – dodao je on.

Poslednji stub, kako objašnjava Stamatović, je delovanje nakon saobraćajne nesreće.

– Danas u Srbiji, svaki drugi život koji je izgubljen u saobraćajnoj nesreći izgubljen je nakon saobraćajne nezgode, da li je to u transportu od lica nezgode do zdravstvene ustanove, ili u samoj zdravstvenoj ustanovi i tu vidimo veliki prostor za napredak i koordinaciju rada medicinskih i vatrogasnih službi sa policijom, ali i potrebno je i njihovo opremanje – zaključio je on.

Strategiju prati i Akcioni plan od 2023. do 2025. godine i investicija u to je više od 83 miliona evra.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić istakao je na konferenciji "Vizija nula za Balkan", da je bezbednost u saobraćaju i promena svesti u ponašanju vozača ključ dostizanja zajedničkog cilja ne samo MUP-a, već i celog društva - nula smrtno stradalih i nula teško povređenih u saobraćajnim nezgodama u Srbiji.

On je objasnio da je vladino Telo za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim predsedava ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, usvojilo Akcioni plan za period 2023-2030. godine, kao i Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja, kojom je predviđena "Vizija nula poginule dece u saobraćaju".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan