Predstavljen plan aktivnosti novosadskih upravnika zgrada

Predstavljen plan aktivnosti novosadskih upravnika zgrada

Krajem prošle godine osnovano je i registrovano Udruženje profesionalnih licenciranih upravnika Novog Sada. Udruženje je predstavilo plan aktivnosti za tekuću godinu.

Kao najvažnije zadatke ističu saradnju sa lokalnom samoupravom s ciljem efikasnog i efektivnog sprovođenja Zakona o stanovanju, ali i iznošenje predloga izmena zakona kako bi on funkcionisao u punoj meri, a sve radi povećanja bezbednosti i kvaliteta stanovanja. Zbog toga su poslali i molbu za prijem kod gradonačelnika.

Inače, od 75 profesionalnih upravnika u Novom Sadu, njih oko dvadeset procenata članovi su tog udruženja.

Cilj profesionalnih upravnika jeste domaćinsko poslovanje i rešavanje tekućih pitanja zajednički sa svim stanarima u zgradi, ističu u Udruženju profesionalnih licenciranih upravnika Novog Sada. Da bi se to sprovelo, neophodno je da imaju definisan program rada u cilju kvalitetnijeg i bezbednijeg stanovanja.

- Jedan od prvih zadataka tih profesionalnih upravnika jeste da provere u svim zgradama da li postoji protivpožarna zaštita, odnosno protivpožarna oprema, da li postoji panik taster, plan evakuacije, pričamo o klasičnoj bezbednosti. Da li su svi stanari prijavljeni, da znamo ko stanuje u zgradama – kaže za RTV Nebojša Berak iz Udruženja.

Ono za šta će se takođe zalagati jeste da porez na izdavanje nepokretnosti umesto 20 bude 10 procenata, jer kako ističu u tom Udruženju, plaćanje poreza je patriotizam prvog reda.

- Jer ukoliko imamo široku bazu poreskih obveznika i svi plaćamo porez, porez bi mogao da bude i manji. Ukoliko se samo jedna grupa plaća, ukoliko nemamo prijavljene stanare da se plaća porez, onda je logično da ti porezi budu veći – ističu.

Kako bi se Zakon o stanovanju efikasno sprovodio, a sa lokalnom samoupravom ostvarila uspešna saradnja, to Udruženje poslalo je molbu za prijem kod gradonačelnika Novog Sada.

- Ovo je pitanje stanovanja, bezbednosti stanovanja, kvaliteta stanovanja, da obavimo razgovor i da vidimo kako da zajednički možemo da zakon sprovedemo u potpunosti i da ono što nije dobro u zakonu i ono što koči realizaciju onog što je zakonodavac hteo da kaže da se izmeni sa nekim izmenama i dopunama da bi to moglo u potpunosti da funkcioniše – kaže Berak.

Udruženje, pored cene za profesionalne upravnike, između ostalog predlaže i izbor upravnika, na mandat od 4 godine, umesto na neodređeno vreme, i to natpolovičnom većinom, a na isti način i njihovu smenu, što je definisano ugovorom, čime bi svaka stambena zajednica bila maksimalno zaštićena od samovolje profesionalnog upravnika.

Jedna od njihovih obaveza jeste i poštovanje kućnog reda, a dužni su i da najmanje 2 puta nedeljno obiđu zgradu i za stanare budu dostupni 24 časa dnevno za rešavanje svih tekućih i hitnih intervencija.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Golub Knežević

  pre 525 dana i 5 sati

  U Sremskim Karlovcima nema ni jedan upravnik sa licencom pa moramo angažovati nekog iz Novog Sda. Mnogo je nepoznanica oko profesionalnog upravnika što otežava naše opredeljenje.

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Slavko Milanko

  pre 164 dana i 10 sati

  Što se tiče bezbednosti stanovanja ne možemo a da ne spomenemo bezbednost liftova. U gradu Novom Sadu trenutno ima na stotine liftova liftova koje neko "održava" i naplaćuje uredno svaki mesec. Iako su Stanari i Upravnici zgrada u obavezi da angažuju svake godine Ovlašćene ustanove da izvrše redovan pregled, to se uredno ne čini iako su krivično odgovorni za to. Stoga smo svedoci da se nebezbednim liftovima vozimo a da to nismo ni svesni i dovodimo u opasost da zbog aljkavog rada neko ne nastrada. Na stotine liftova u gradu niko ne pregleda ni više godina unazad. DALI ĆEMO ČEKATI DA NEKO STRADA PA DA SE UOZBILJIMO???????????

  Oceni komentar:
  0
  0
havarija na vodovodu novorođenčad matična knjiga rođenih novosadsko porodilište bez vode horoskop Miloš Vučević isključenja struje raspored sahrana novi sad bez struje almaško groblje sahrane telep betanija gradsko groblje raspored sahrana i ispraćaja EPS bebe jkp novosadska toplana gradonačelnik Miloš Vučević RHMZ radosne vesti dunav porodilište jkp lisje elektrovojvodina Novosadska toplana servisne informacije servisne informacije novi sad horoskopski znaci