Predstavljen plan detaljne regulacije aerodroma na Čeneju

Predstavljen plan detaljne regulacije aerodroma na Čeneju

Plan detaljne regulacije koji predstavlja kako bi u budućnosti mogao da izgleda novosadski Aerodrom Čenej, na javnom je uvidu.

Ovim planom urbanisti su predvideli značajne izmene koji će ovom aerodromu, koji se nalazi na 10 kilometara od evropske prestonice kulture, omogućiti da postane savremena vazdušna luka sa regionalnim saobraćajem, piše poslovni portal eKapija

Kako se navodi u dokumentaciji, planom je obuhvaćena površina veća od 116 hektara i to prostor sadašnjeg poljoprivredno-sportskog aerodroma Novi Sad–Čenej, deo poljoprivrednog zemljišta i deo državnog puta. Najveći deo plana odnosi se upravo na kompleks aerodroma, te na površinu namenjenu izgradnji salaša, a deo je predviđen za poslovne sadržaje.

Kada je na ovom aerodromu u avgustu prošle godine obavljen prvi direktni međunarodni let, ukazano je na potencijal koji Čenej ima za međunarodni saobraćaj. Tada je na travnatu pistu sleteo avion iz Nemačke u kojem se nalazio direktor nemačke firme Maminger, Klaus Herpel, na putu da poseti svoju fabriku u Gospođincima.

Međutim, kako postojeći aerodrom poljoprivredno-sportskog karaktera i sa svojom travnatom pistom i tehničkim karakteristikama ne ispunjava uslove za odvijanje civilnog putničkog saobraćaja, planom se predviđa izgradnja savremenog aerodroma. Naime, kako se navodi u planu, na Aerodromu Novi Sad–Čenej, predviđa se redovan linijski saobraćaj, saobraćaj niskobudžetnih avio-kompanija, turistički čarter, radnički čarter letovi i avio-taksi letovi, ali i regionalni saobraćaj.

Čenej bi, tako, trebalo da obezbedi povezivanje Vojvodine sa poslovnim centrima bivših jugoslovenskih republika i drugim okolnim zemljama. Osim toga, planirano je da se zadrže i sve funkcije sportske i poljoprivredne avijacije. U tom cilju, na Čeneju se planira pista dužine 1.700 i širine 30 metara, na koju će moći da sleću avioni sa rasponom krila od 24 do 36 metara.

Maksimalni kapacitet ovakvih aviona je oko 100 mesta, a uz to, aerodrom će imati i travnatu poletno-sletnu stazu. Deo kompleksa aerodroma predstavlja i pristanišni kompleks koji se sastoji iz sportskog dela aerodroma, površine 3,14 ha i novog putničkog i kargo dela aerodroma, površine 3,58 ha.


U severnom delu prostora namenjenog pristanišnom kompleksu aerodroma zadržaće se sportski deo aerodroma i predviđa se rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata, kao i platoa i saobraćajnih površina u funkciji osnovne namene tj. sportskog dela aerodroma i poljoprivredne avijacije. U prvoj fazi dok ne bude izgrađen novi putnički i kargo deo aerodroma, ovaj sportski deo će obavljati istovremeno i funkciju putničkog civilnog aerodroma pa se u skladu sa tim omogućava i izgradnja pojedinih novih objekata. To su upravna zgrada sa delom za prijem i otpremu putnika, servisi i garaža, platforma za parkiranje aviona, hangari za letelice, platforma za pranje aviona, objekat za smeštaj sportista, kontrolni punktovi i objekti potrebne infrastrukture i dr.

U južnom delu pristanišnog kompleksa, planira se prostor koji se namenjuje za izgradnju objekata u funkciji novog kompleksa putničkog i kargo pristaništa. U ovom delu aerodroma se predviđaju pristanišna zgrada, tehnički blok sa kontrolnim tornjem, kontrolni punktovi, objekat vatrogasne službe sa rezervoarom za vodu, platforma za prihvat i otpremu, manipulativne površine, kargo magacin, odnosno objekat za skladištenje robe, rulne staze, parkinzi, skladišta kao i hotel, prenosi eKapija. 

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Konsterniran

  pre 1063 dana i 16 sati

  Nije valjda da će Spoljašnost dozvoliti Unutrašnjosti da ima svoj aerodrom?

  Oceni komentar:
  3
  0
 • Slaven

  pre 1062 dana i 3 sata

  Veca vajda za Vojvodinu bi bili aerodromi u Somboru ili Zrenjaninu, ali ko jos to da pita kada postoji NS?!
  Ako nije BG, tu je NS da Vojvodini uzme sve...

  Oceni komentar:
  2
  0
 • Najbolje

  pre 1061 dan i 15 sati

  Ma ja sam za to da svaki grad u Vojvodini, ako treba i svako selo ima svoj aerodrom.
  Čisto zato, da se neko ne naljuti i da se svi osećaju važno, da slučajno nekom ne povredimo osećanja i da ne pomisli da je on Unutrašnjost u odnosu na Spoljašnost Novog Sada, koji je opet Unutrašnjost za Beograd...

  Po principu broja građana, Novi Sad je centralno mesto, a tako se i privreda koncipira.
  Zato aerodrom. I zbog autoputa. Treba'l još nešto reći, komšija?
  Eto, zbog univerzitetskog grada, turista i cena nekretnina. More bit i Egzita.
  Treba'l još nešto komšija, haaaa?

  Oceni komentar:
  0
  3