Predstavljen program obeležavanјa Novosadske racije, izložba "Čuruški mučenici" od danas u Arhivu Vojvodine

Predstavljen program obeležavanјa Novosadske racije, izložba "Čuruški mučenici" od danas u Arhivu Vojvodine

Članovi Odbora za obeležavanje 79. godišnjice Novosadske racije održali su konferenciju za novinare, a govornici su bili predsednik Odbora Miroslav Ilić, protoprezviter Vladan Simić iz Eparhije bačke i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam.

Kako je rečeno na konferenciji, pomen žrtvama Novosadske racije biće održan 22. januara u 12 časova na Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica".

– Događaj će početi obraćanjem gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, potom će uslediti pomen Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. Nakon protokola polaganja cveća, članice Kola srpskih sestara će deliti kolač i kolјivo, a na kraju će biti održan pomen žrtvama na novosadskoj plaži Štrand kod spomen-ploče. Zahvalјujem kolegama iz Kulturnog centra Novog Sada, Arhiva grada, kao i Arhiva Vojvodine koji su učestvovali u  pripremi programa "Ledena tišina" – rekao je Miroslav Ilić i naglasio da je juče u Likovnom salonu KCNS otvorena izložba "Sećanje na dr Miloša Bokšana“ posvećena stradanju velikog novosadskog dobrotvora, kao i to da građani od danas mogu da vide izložbu "Čuruški mučenici" u Arhivu Vojvodine, a od sutra izložbu "Stradanje pravoslavnih sveštenika u Raciji" u Arhivu grada Novog Sada.


Kako je naglasio protoprezviter Vladan Simić, u ime Srpske pravoslavne crkve molitveni pomen žrtvama racije na keju će održati Nјegovo preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej uz sasluženje Episkopa mohačkog Isihija i novosadskog sveštenstva.

– Zbog epidemioloških mera koje su na snazi, ove godine učešće horova "Sveti Georgije" i "Hašira" će izostati. Pokušaćemo da molitveni čin svedemo na meru koja je moguća. Nastavlјamo da se bavimo temama koje se tiču kulture sećanja našeg naroda, na sve žrtve racije u južnoj Bačkoj. Nastavili smo razgovore sa gradonačelnikom Novog Sada koji nam je dao punu podršku da ove godine završimo svu projektnu dokumentaciju za izgradnju Memorijalnog centra koji će biti posvećen žrtvama racije kako bi na jednom mestu bilo sve ono što bi trebalo da očuva kolektivno sećanje na žrtve. Istovremeno, taj centar će  imati zadatak da nastavi sa prikuplјanjem arhivske građe o stradanjima i da bude mesto gde će zaista moći da se na savremen način deci školskog uzrasta prezentuje ono što se dogodilo u istoriji. Takođe, cilј nam je da se uvede jedna nastavna jedinica u istorijskim udžbenicima za osnovne škole koja će biti posvećena toj temi. Imamo nameru da se u Limanskom parku na jedan simboličan način ostavi trag i na stradanje porodice Jovandić. Zamišlјeno je da tamo bude zasađeno pet jablanova kao spomen na pet sinova i jedna jela kao sećanje na majku Jelenu Jovandić –  istakao je protoprezviter Vladan Simić.

On je takođe dodao da je u razgovoru sa gradonačelnikom  prihvaćena  inicijativa Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije da se sa Opštinom Zemun, gde postoji zajednička grobnica žrtava koje su izvađene iz Dunava u martu 1942. godine, potpiše Protokol o saradnji, sa idejom da se u okviru obeležavanja Novosadske racije održi pomen i na toj lokaciji.

– Ono šta se odigralo u Novom Sadu i južnoj Bačkoj januara 1942. godine je ratni zločin i termin policijska racija nije adekvatan, ali je postao uvrežen naziv – izjavio je predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam i dodao da će izgradnja memorijalnog centra biti od velikog značaja da se istorija ne zaboravi i ne ponovi.U toku ovogodišnje manifestacije "Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije" biće prikazani fimovi "Časovi persijskog" i "Život je lep" u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a biće održana i Međunarodna onlajn konferencija "Glas žene iz ledene tišine" .

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan