Predstavljen Programski koncept za Evropsku prestonicu kulture

Predstavljen Programski koncept za Evropsku prestonicu kulture

Kandidatura Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine imaće punu podršku pokrajine, najavio je predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović danas u Novom Sadu, na predstavljanju programskog koncepta kandidature Novog Sada za to prestižno zvanje.

Prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, dobijanjem titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad bi bio prvi grad iz zemlje kandidata za članstvo u EU, što bi bio veliki podstrek za celu Srbiju.

- Pokrajina će biti deo reke koja će podržati projekat kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture - najavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i zahvalio se na pozivu da u ime institucije na čijem je čelu bude deo ovog projekta.

- Izlišno je govoriti o potencijalima grada i snazi da u ovu veliku reku kandidature uđe, da u njoj pliva i da nakon toga izađe iz reke kao pobednik - kazao je Mirović.

Ova kandidatura nije samo lokalnog karaktera, njen sadržaj po svom obimu nadilazi područje grada, jer je Novi Sad bio solidaran da u svoju promociju pozove i susedne opštine kao što su Sremski Karlovci, Irig i Beočin, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da na jesen u Briselu – kada će se birati evropska prestonica kulture za 2021. Godinu - očekuje pobedu.

- Posebno ćemo biti ponosni ako dobijemo ovu titulu jer ćemo biti prvi grad koji dolazi iz zemlje kandidata za članstvo u EU i to će biti veliki podrstrek za Novi Sad, ali i za republiku Srbiju. Želim da budemo svi optimisti, da verujemo, da se borimo i da naposletku i pobedimo - kazao je Vučević.

Projekat kandidature u izradi je već četiri godine i sada ulazi u završnu fazu, u kojoj su se mostovima u konceptu kulture povezale sve oblasti, od umetnosti, do politike, istakao je predsednik organizacionog odbora Nemanja Milinković, predsednik Organizacionog odbora "Novi Sad 2021".

- Krenuli smo od nečega što smo nazvali Za nove mostove. Zašto za nove mostove – zato što je Novi Sad najmanji grad u EU na toku Dunava, sa najvećim brojem mostova, ukupno 11, osam ispod i tri iznad Dunava. Toliko je burna istorija našeg grada - istakao je Milenković.

Poslednji ispit za predstavljanje potencijala grada da preuzme titulu Evropske prestonice kulture je 28. septembar, kada članovi panela Evropske komisije dolaze u posetu Novom Sadu, a nakon toga i na završnoj prezentaciji u Briselu koja je zakazana za 13. oktobar.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan