Predstavljena strategija vakcinacije protiv korona virusa u EU

Predstavljena strategija vakcinacije protiv korona virusa u EU

Evropska komisija predložila je Strategiju vakcinacije protiv Kovida-19, koja se fokusira prvenstveno na bezbednosti vakcine, ali i na infrastrukturi za dostavljanje i vakcinaciju širom Evropske unije, kao i zajedničkim principima prioriteta građana koji će biti prvi vakcinisani.

Komisija je pozvala države članice da osiguraju kapacitete službi za vakcinaciju i isporuku Kovid-19 vakcina, lak i pristupačan pristup vakcinama za ciljane populacije, obezbeđivanje skladištenja i transporta vakcina i jasnu komunikaciju o prednostima, rizicima i značaju ovih vakcina u cilju izgradnje poverenja javnosti.

U predlogu Evropske komisije navodi se da će sve države članice imati pristup vakcinama protiv Kovida-19 istovremeno na osnovu veličine populacije.

Upozorava se da će ukupan broj doza vakcine biti ograničen tokom početnih faza primene, a da bi prioritene grupe za dobijanje vakcine trebalo da uključuju zdravstvene radnike, lica starija od 60 godina, osobe posebno ugroženog zdravstvenog stanja, neophodnu radnu snagu, osobe koje se ne mogu socijalno distancirati i socijalno-ekonomske grupe u nepovoljnijem položaju.

– Naš princip je da vakcina bude besplatna i fizički dostupna svakom građaninu bez obzira gde se nalazi u EU – poručio je potpredsednik Komisije Margaritis Shinas.

U Evropskoj komisiji kažu da je do sada sklopljenim ugovorima naručeno oko milijardu doza potencijalne vakcine protiv Kovida-19, a da je "vrhunski prioritet" bezbednost buduće vakcine.

Sigurna i efikasna vakcina je naša najbolja šansa za pobedu nad koronavirusom i povratak u naš normalan život. Moramo da osiguramo da kad se jednom pronađe vakcina u potpunosti budemo spremni da je primenimo – kaže predsednica Komsisije Ursula fon der Lajen.

U Evropskoj komisiji ocenjuju da se evolucija pandemije korona virusa "vraća na nivo iz marta", ali da je EU spreminja i organizovanija da joj se suprotstavi.

Dodaje se da "vakcina neće biti srebrni metak", ali će igrati centralnu ulogu u spašavanju života i suzbijanju pandemije.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nikad više vakcinu

  pre 719 dana i 5 sati

  Poverenje javnosti mogu izgraditi tek kada saopšte istoj toj javnosti šta je u istoriji rađeno putem vakcina, za šta su zloupotrebljavane i ko je sve i kako razvijao pojam biološkog rata.
  Kada saopšte ko je i kada kreirao viruse AIDS, EBOLA, SARS i današnji Covid-19.
  Kod mene to poverenje neće nikad izgraditi.
  Kod stada ovaca.... pa sa ovcama su oduvek radili šta su hteli.

  Oceni komentar:
  1
  1