Predstavnici gradova i opština iz Bosne i Hercegovine posetili Novi Sad

Predstavnici gradova i opština iz Bosne i Hercegovine posetili Novi Sad

Gradonačelnici i koordinatori za lokalni ekonomski razvoj iz deset opština i gradova Bosne i Hercegovine, koji imaju sertifikat opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE), borave od 22. do 24. maja u studijskoj poseti Srbiji u okviru koje su posetili i Novi Sad.

Sa predstavnicima Bijelјine, Trebinja, Doboja, Laktaša, Gradiške, Gradačaca, Zenice, Posušja, Jablanice i Novog Grada Sarajeva, kao i sa predstavnicima nadležnih ministarstava i partnerskih institucija iz Bosne i Hercegovine, u sredu 23. maja sastao se i Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Imamo čast da ugostimo naše prijatelјe iz Bosne i Hercegovine, iz oba entiteta, kako iz Federacije, tako i Republike Srpske. Razgovaraćemo sa predstavnicima lokalnih samouprava, kao i viših nivoa vlasti, koji su zajedno sa NALED-om i organizacijom USAID došli u naš grad sa konkretnom temom, a to je saradnja u oblasti privrede, odnosno povezivanje privrednika i jedinica lokalnih samouprava. Ovde smo da saslušamo jedni druge, da razmenimo međusobna iskustva i različita zapažanja, kao i sve ono što može biti zajedničko u cilјu što bolјeg odnosa prema privrednicima na teritorijama na kojima živimo. Smatram da je ovo dobra prilika da se upoznamo, da naši prijatelјi čuju šta mi radimo u Novom Sadu na polјu privrede, a da mi čujemo od njih kako oni rešavaju određene probleme i pitanja u tom sektoru – rekao je Vučević.


Sekretar u Federalnom ministarstvu razvoja, preduzetništva i obrta Jozo Bejić istakao je da je on i predsednik Mreže Federacije BiH za povolјno poslovno okruženje, naglašavajući značaj sertifikovanja opština sa povolјnim poslovnim okruženjem (BFC SEE) što predstavlјa jedinstven program za pobolјšanje kvaliteta usluga i informacija koje opštine u regiji Jugoistočne Evrope pružaju privrednicima.

- U delegaciji koja je danas u poseti Gradskoj kući imamo gradonačelnike i načelnike oba entiteta, koji su nosioci sertifikata. Taj sertifikat poseduju 44 grada i opštine u regionu, a čak pola od toga pripada Federaciji, dok ga u Republici Srpskoj ima oko deset opština. Želimo ovu plodonosnu saradnju da nastavimo sa opštinama i gradovima Republike Srbije, kao i sa ostalim državama u regionu i da dobre ideje i politike implementiramo u destinacijama iz kojih dolazimo – rekao je Bejić.


Cilј studijske posete, koja se realizuje u okviru projekta "RAST" (Restoring Accountability and Supporting Transformation),  je razmena iskustava i dobre prakse u pogledu upravlјanja aktivnostima lokalnog ekonomskog razvoja – privlačenje investicija, jačanje javno-privatnog dijaloga, upravlјanje investicionim potencijalima/lokacijama.

Predviđeno je da se partneri iz regiona sastanu sa predstavnicima relevantnih institucija i ministarstava, kao i da se upoznaju sa pozitivnim modelima proaktivnih lokalnih samouprava u pogledu privlačenja investicija i saradnje sa privredom, a pored Novog Sada, oni će posetiti Beograd i Šabac.

Teme o kojima se razgovaralo na sastanku u Gradskoj kući su bile usmerene na investicione potencijale grada, modele koji se primenjuju u pogledu jačanja i ostvarivanja dijaloga sa privredom, kao i na reforme koje je potrebno sprovesti u okviru lokalne administracije da bi se održala povolјna poslovna klima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan