Predstavnici Novog Sada i Vlade APV posetili Istru (FOTO)

Predstavnici Novog Sada i Vlade APV posetili Istru (FOTO)

Najavljena tešnja turistička saradnja Novog Sada i klastera severozapadnog dela ove hrvatske oblasti.

Tokom dvodnevne posete Istri, 5. i 6. novembra, predstavnici Gradske uprave za privredu i turizam, Vlade Vojvodine, Turističke organizacije Novog Sada, vlasnici turističkih imanja i vinarija, organizatori manifestacija te drugi preduzetnici s prostora Vojvodine, kao i predstavnici Centra za istraživanje i studije turizma iz Novog Sada posetili su Rovinj i Novigrad i održali sastanke i prezentacije s predstavnicima Кlastera Severozapadne Istre na temu produbljivanja saradnje gradova i preuzimanja dobrih praksi klastera.


Delegacija iz Novog Sada, koju su, između ostalih, činili potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, član Gradskog veća za privredu i turizam Milorad Radojević, načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović, prvog dana obišla je vinariju Morena Ivančića iz Rovinja gde su se upoznali s modelima lokalnog ekonomskog razvoja iz perspektive preduzetnika. Drugog dana, nakon obilaska Novigrada, gostima je osim gradonačelnika Novigrada Anteo Miloša dobrodošlicu poželela i direktorica Turističke zajednice Novigrad Vesna Ferenac.

Ona je istakla da je Кlaster severozapadne Istre prvi u Hrvatskoj prepoznao potencijal udruživanja destinacija.

- Drago nam je što imamo mogućnost da se i na ovaj način povežemo sa Vojvodinom i prezentujemo im naš primer udruživanja, pogotovo što su Istra i Vojvodina slične po svojoj multikulturalnosti i multietičnosti. Na području klastera saradnja je već započeta kroz organizaciju velikih festivala kao što je „Sea Star Festival“, a novim idejama i projektima sigurno je možemo unaprediti i pomoći jedni drugima u postizanju dugoročnih ciljeva – rekla je Vesna Ferenac.

Glavne teme na sastancima, u svrhu privrednog povezivanja turističke regije Istre i AP Vojvodine, bile su vezane za privredni potencijal Novog Sada iz područja kulture, turizma i poduzetništva kao i destinacijski marketing i razvoj turističkih proizvoda i usluga.


Potpredsednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i član Gradskog veća za privredu i turizam Milorad Radojević ocenili su da Novi Sad svakako treba biti lider u jačanju ponude turističke destinacije Vojvodine, kao i da je primer Istre od značaja za to. Oni su takođe naglasili da Vojvodina uskoro dobija Strategiju razvoja turizma koja je usklađena sa Strategijom razvoja turizma Srbije do 2025. godine, a u kojoj je Vojvodina prepoznata kao destinacija koja u kratkom roku može ostvariti zapažene rezultate.

Na sastanku je zaključeno da je najvažnije pronaći prave partnere koji su spremni da podele znanje, iskustva kao i na kontinuiranu komunikaciju.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan