PREGLED GRUDI: Kome se sve preporučuje mamografija, a kome ultrazvuk

PREGLED GRUDI: Kome se sve preporučuje mamografija, a kome ultrazvuk

U saradnji sa eminentnim stručnjacima iz Specijalne ginekološke bolnice "Genesis", otkrivamo vam sve o mamografiji i ultrazvučnom pregledu grudi – najboljoj kombinaciji za rano otkrivanje karcinoma.

prvom delu ovog članka informisali smo vas kako izgleda mamografski pregled i kada je pravo vreme za odlazak na prvi pregled, dok danas pišemo na temu – kome se preporučuje mamografija, a kome ultrazvuk. 

- U slučaju pojave bilo kakvih sumnjivih simptoma, promena, uočljivih pogledom ili na dodir, mamografija može i treba da se uradi kod svih pa i mlađih žena, ali tada je treba uraditi između 4. i 8. dana od početka menstrualnog krvarenja kada su dojke najmanje nabrekle – savetuje prof. dr Viktorija Ćirilović Vučaj, specijalista radiologije, saradnica Specijalne ginekološke bolnice "Genesis" u Novom Sadu.


Prof. dr Viktorija Ćirilović Vučaj, specijalista radiologije


- Gotovo uvek je kod mlađih žena mamografiju potrebno dopuniti ultrazvučnim pregledom, a neki stručnjaci čak ultrazvučni pregled preporučuju kao bolju i jedinu metodu za pregled i rano otkrivanje tumora kod mlađih žena.

Kod žena koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu (majka, baka, tetka, sestra, pogotovo sa majčine strane) statistički imaju povišen rizik nastanka karcinoma dojke i one bi trebale da se redovno javljaju na preglede po preporuci lekara.

 - Žene koje se pripremaju za vantelesnu oplodnju posle 40. godine života obavezno treba da urade baznu mamografiju, a one mlađe od 40 godina ultrazvučni pregled dojki. Isto se preporučuje i ženama koje su zbog procesa vantelesne oplodnje bile izložene dugotrajnoj upotrebi hormonske terapije, koja može biti jedan od uzročnika – podseća dr Ćirilović Vučaj.

Prema savremenim algoritmima mamografiju uvek treba uraditi i pre bilo kakvih intervencija na dojkama, kao što su punkcije, biopsije ili hirurške intervencije.


Šta nam sve govori nalaz mamografije

Za klasifikaciju mamografskog nalaza danas se svuda u svetu primenjuje takozvana BIRADS klasifikacija koja podrazumeva podelu na 6 grupa- BIRADS od 0 do 6. N akraju svakog mamografskog nalaza MORA da stoji ta klasifikacija, kao i preporuka radiologa za dalja ispitivanja.

BIRADS 0- znači nedovoljno informacija, te se mora raditi još neki pregled (ultrazvuk ili magnetno rezonatno snimanje dojki).

BIRADS 1 i 2 ukazuju na uredne nalaze.

BIRADS 3 podrazumeva lezije koje se prate na 6 meseci, radiolog određuje kojom vrstom pregleda.

BIRADS 4 lezije koje u najvećem broju slučajeva treba bioptirati.

BIRADS 5 je visokosuspektna maligna lezija.

BIRADS 6 PH verifikovana maligna lezija.

Na osnovu te kategorizacije se odredjuje dalji tretman pacijenta. Uredan nalaz podrazumeva kontrolnu mamografiju na dve godine, sa ultrazvučnim pregledom na godinu dana.

Ranoj dijagnostici u svetu se poklanja puno pažnje. Poseban akcenat stavljen je na BRCA test, genetsko ispitivanje koje ukazuje na postojanje visoke verovatnoće da će do bolesti doći, da je u pitanju nosilac nekog mutiranog gena.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije tokom ove godine biće o trošku države urađeno svega 50 BRCA testiranja žena koje u porodici imaju obolele od karcinoma dojke i jajnika, kako bi se utvrdilo da li imaju genetske predispozicije za nastanak tih bolesti.

 


BRCA 1/2 test na naše prostore uvela je dr Zorica Crnogorac i zalaže se da on, ali i drugi genetski testovi koje koristi u svom radu, budu na teret redovnog zdravstvenog osiguranja, pre svega ERA test i PGS, kako bi bili dostupniji većem broju građana.

Za obolele od karcinoma izuzetno je značajno što sada pre odlaska na hemoterapiju imaju mogućnost da zamrznu svoje jajne ćelije i tu mogućnost pruža i bolnica “Genesis”. Prava koji građani imaju na teret zdravstvenog osiguranja biće proširena novi predlogom Zakona o zdravstvenom osiguranju, pa tako, na primer, žene koje su operisane od karcinoma dojke i kod kojih je urađena mastektomija, odstranjenje jedne ili obe dojke, imaće mogućnost da o trošku osiguranja urade korekciju ili rekonstrukciju.

Sa svešću o značaju prevencije i ranog otkrivanja kancera dojke, od 1. do 31. oktobra 2017. godine u bolnici "Genesis" biće realizovana akcija ultrazvučnih pregleda dojki po promotivnoj ceni od 3.000 dinara. Za sve starosne kategorije žena to je prvi korak koji će pokazati jesu li i naredni potrebni.

SVE INFORMACIJE o akciji, o slobodnim terminima i za sve ostale vrste pregleda dojki, kao i o proceduri zamrzavanja jajnih ćelija pre hemoterapije, možete dobiti pozivom na brojeve telefona +381 21 549 444+381 21 549 777, putem mejla  ili ličnim odlaskom u bolnicu “Genesis”, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadski sajam isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo promenada novosadsko porodilište bez vode bebe sahrane novi sad novosadska policija Spens detelinara novosađani jkp lisje novorođenčad servisne informacije novi sad klisa servisne informacije JGSP "Novi Sad" Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje bez struje jkp novosadska toplana Isključenje struje betanija raspored sahrana i ispraćaja matičar novi sad Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina