PREGLED GRUDI: Kome se sve preporučuje mamografija, a kome ultrazvuk

PREGLED GRUDI: Kome se sve preporučuje mamografija, a kome ultrazvuk

U saradnji sa eminentnim stručnjacima iz Specijalne ginekološke bolnice "Genesis", otkrivamo vam sve o mamografiji i ultrazvučnom pregledu grudi – najboljoj kombinaciji za rano otkrivanje karcinoma.

prvom delu ovog članka informisali smo vas kako izgleda mamografski pregled i kada je pravo vreme za odlazak na prvi pregled, dok danas pišemo na temu – kome se preporučuje mamografija, a kome ultrazvuk. 

- U slučaju pojave bilo kakvih sumnjivih simptoma, promena, uočljivih pogledom ili na dodir, mamografija može i treba da se uradi kod svih pa i mlađih žena, ali tada je treba uraditi između 4. i 8. dana od početka menstrualnog krvarenja kada su dojke najmanje nabrekle – savetuje prof. dr Viktorija Ćirilović Vučaj, specijalista radiologije, saradnica Specijalne ginekološke bolnice "Genesis" u Novom Sadu.


Prof. dr Viktorija Ćirilović Vučaj, specijalista radiologije


- Gotovo uvek je kod mlađih žena mamografiju potrebno dopuniti ultrazvučnim pregledom, a neki stručnjaci čak ultrazvučni pregled preporučuju kao bolju i jedinu metodu za pregled i rano otkrivanje tumora kod mlađih žena.

Kod žena koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu (majka, baka, tetka, sestra, pogotovo sa majčine strane) statistički imaju povišen rizik nastanka karcinoma dojke i one bi trebale da se redovno javljaju na preglede po preporuci lekara.

 - Žene koje se pripremaju za vantelesnu oplodnju posle 40. godine života obavezno treba da urade baznu mamografiju, a one mlađe od 40 godina ultrazvučni pregled dojki. Isto se preporučuje i ženama koje su zbog procesa vantelesne oplodnje bile izložene dugotrajnoj upotrebi hormonske terapije, koja može biti jedan od uzročnika – podseća dr Ćirilović Vučaj.

Prema savremenim algoritmima mamografiju uvek treba uraditi i pre bilo kakvih intervencija na dojkama, kao što su punkcije, biopsije ili hirurške intervencije.


Šta nam sve govori nalaz mamografije

Za klasifikaciju mamografskog nalaza danas se svuda u svetu primenjuje takozvana BIRADS klasifikacija koja podrazumeva podelu na 6 grupa- BIRADS od 0 do 6. N akraju svakog mamografskog nalaza MORA da stoji ta klasifikacija, kao i preporuka radiologa za dalja ispitivanja.

BIRADS 0- znači nedovoljno informacija, te se mora raditi još neki pregled (ultrazvuk ili magnetno rezonatno snimanje dojki).

BIRADS 1 i 2 ukazuju na uredne nalaze.

BIRADS 3 podrazumeva lezije koje se prate na 6 meseci, radiolog određuje kojom vrstom pregleda.

BIRADS 4 lezije koje u najvećem broju slučajeva treba bioptirati.

BIRADS 5 je visokosuspektna maligna lezija.

BIRADS 6 PH verifikovana maligna lezija.

Na osnovu te kategorizacije se odredjuje dalji tretman pacijenta. Uredan nalaz podrazumeva kontrolnu mamografiju na dve godine, sa ultrazvučnim pregledom na godinu dana.

Ranoj dijagnostici u svetu se poklanja puno pažnje. Poseban akcenat stavljen je na BRCA test, genetsko ispitivanje koje ukazuje na postojanje visoke verovatnoće da će do bolesti doći, da je u pitanju nosilac nekog mutiranog gena.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije tokom ove godine biće o trošku države urađeno svega 50 BRCA testiranja žena koje u porodici imaju obolele od karcinoma dojke i jajnika, kako bi se utvrdilo da li imaju genetske predispozicije za nastanak tih bolesti.

 


BRCA 1/2 test na naše prostore uvela je dr Zorica Crnogorac i zalaže se da on, ali i drugi genetski testovi koje koristi u svom radu, budu na teret redovnog zdravstvenog osiguranja, pre svega ERA test i PGS, kako bi bili dostupniji većem broju građana.

Za obolele od karcinoma izuzetno je značajno što sada pre odlaska na hemoterapiju imaju mogućnost da zamrznu svoje jajne ćelije i tu mogućnost pruža i bolnica “Genesis”. Prava koji građani imaju na teret zdravstvenog osiguranja biće proširena novi predlogom Zakona o zdravstvenom osiguranju, pa tako, na primer, žene koje su operisane od karcinoma dojke i kod kojih je urađena mastektomija, odstranjenje jedne ili obe dojke, imaće mogućnost da o trošku osiguranja urade korekciju ili rekonstrukciju.

Sa svešću o značaju prevencije i ranog otkrivanja kancera dojke, od 1. do 31. oktobra 2017. godine u bolnici "Genesis" biće realizovana akcija ultrazvučnih pregleda dojki po promotivnoj ceni od 3.000 dinara. Za sve starosne kategorije žena to je prvi korak koji će pokazati jesu li i naredni potrebni.

SVE INFORMACIJE o akciji, o slobodnim terminima i za sve ostale vrste pregleda dojki, kao i o proceduri zamrzavanja jajnih ćelija pre hemoterapije, možete dobiti pozivom na brojeve telefona +381 21 549 444+381 21 549 777, putem mejla  ili ličnim odlaskom u bolnicu “Genesis”, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan