Pregled novosadskih mostova poveren preduzeću "MĐ Most - NS"

Pregled novosadskih mostova poveren preduzeću "MĐ Most - NS"

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije donela je odluku da preduzeću "MĐ Most – NS" DOO poveri pregled mostova na teritoriji Novog Sada, s ocenom stanja i predlogom mera zaštite, a za taj posao će dobiti 4,26 miliona dinara, s PDV-om, saznaje "Dnevnik".

Reč je o Varadinskom i Mostu slobode, a novosadska firma će imati 100 kalendarskih dana da ispuni sve obaveze iz ugovora. Procenjena vrednost javne nabavke iznosila je oko 4,17 miliona dinara, a na adresu Gradske uprave dostavljena je samo jedna ponuda.

Rupe na pešačkim stazama na Mostu slobode popunio je korov, a udubljenja u asfaltu neretko su prekrivena i plastičnom i papirnom ambalažom. Ništa bolja situacija nije ni na Varadinskom mostu, gde je već izvesno vreme postavljen znak upozorenja za oštećenje na kolovozu.

Most slobode otvoren je za saobraćaj 1981. godine, a za vreme bombardovanja 1999. je oštećen i nakon toga od 2003. do 2005. godine rekonstruisan. U tenderskoj dokumentaciji Uprava je podsetila na to da je reč o izuzetno velikom i tehnički složenom građevinskom objektu, te da i najmanje zahtevni radovi, odnosno popravke, mogu iziskivati značajne svote novca. Imajući u vidu obim poslova, "MĐ Most – NS" bi trebalo da napravi plan za faznu realizaciju popravke. Kako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno, prva faza radova trebalo bi da obuhvati najhitnije popravke, koje ne bi smele da koštaju više do 20 miliona dinara, s PDV-om.


Varadinski most
izgrađen je 2000. godine, nakon bombardovanja, a zbog manjka novca nisu svi radovi završeni, za taj objekat nikad nije dobijena upotrebna dozvola. Osim toga, nikada nije urađena antikorozivna zaštita unutrašnjih delova sandučastih nosača, kao ni popravka oštećenih spoljnih površina rečnih stubova. Uprava je podsetila na to da je 2008. godine urađen projekat sanacije "Varadinske duge". Saobraćajni institut CIP iz Beograda tada je procenio da je potrebna sanacija sistema za odvođenje površinskih voda, sprečavanje pojave vode u sanduku glavne konstrukcije mosta, sanacija srednjih stubova s ležištima, nedostataka na glavnoj konstrukciji, rasvete u sanduku mosta, prilaznih rampi, antikorozivna zaštita, kao i da se obavi uvid u stanje infrastrukturnih objekata koji su ugrađeni u most.

Iste godine urađena je i dopuna projekta neophodnih radova, odnosno konstatovano je da bi s rečnih stubova 3 i 4 trebalo ukloniti skele i sanirati betonske površine rečnih i obalskih stubova, potpornih zidova i ograda na levoj obali Dunava, kao i zidova stepeništa na desnoj obali.

Početkom meseca Gradska uprava za građevinsko zemljište donela je odluku da ugovor za sanaciju oštećenja metalne dilatacije na kolovozu Varadinskog mosta dodeli GP "Mostogradnja" AD Beograd. To preduzeće će imati 90 kalendarskih dana da ispuni sve obaveze iz ugovora, vrednog gotovo 2,63 miliona dinara.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan