Pregledi za prevenciju raka grlića materice

Pregledi za prevenciju raka grlića materice

Ginekolozi u Domu zdravlja počinju da rade takozvani skrining program za prevenciju raka grlića materice u okviru kojeg će svake sedmice pregledati između 100 i 150 žena. Kol centar Doma zdravlja će pozivati žene na preglede.

Služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja “Novi Sad”, počinje skrining program za prevenciju raka grlića materice, zbog poznate visoke incidence oboljevanja od premalignih i malignih bolesti grlića materice kod  žena na nivou cele države, a po preporukama Kancelarije za skrining raka IZJZ Batut.

Žene se pozivaju iz baze osiguranika Južnobačkog okruga, sa teritorije Novog Sada i prigradskih naselja. Akcenat je na ženama koje nisu u bazi podataka Doma zdravlja i/ili koje nisu bile najmanje tri godine na preventivnom, odnosno skrining pregledu.

Planirano je da se dnevno pregleda između 25 i 30 žena.

Organizovani skrining se radi svakodnevno u svim ginekološkim ambulantama, a sada će se skrining  raditi i  u još jednoj izdvojenoj ordinaciji u našem Domu zdravlja, i to svakodnevno, u redovno radno vreme u jednoj smeni, pa će svaki lekar i njegova timska sestra, prema rasporedu, jednu nedelju raditi samo posao skrininga. Na istoj lokaciji je citološka laboratorija, te će se analiza raditi istog dana, bez troškova transporta i smanjiće se mogućnost tehničkih problema.

Ginekolozi će, po  preporukama Kancelarije za skrining Instituta za javno zdravlje Srbie “Milan Jovanović-Batut”, svakoj ženi načiniti pregled pod spekulima i uzeti PA bris. Žene sa sumnjivim i patološkim nalazima će se upućivati kod izabranog ginekologa, a ako ga nemaju, odlaze kod lekara koji im je uzeo PA bris i on će raditi dalju dijagnostiku i po potrebi uputiti na dalje analize.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan