Preko hiljadu pacijenata prihvatilo ponudu RFZO da im se ugradnja veštačkog kuka i kolena obavi u bolnici koja je najbliža mestu u kojem žive

Preko hiljadu pacijenata prihvatilo ponudu RFZO da im se ugradnja veštačkog kuka i kolena obavi u bolnici koja je najbliža mestu u kojem žive

Do sada je oko 1.350 pacijenata prihvatilo ponudu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da budu preusmereni u drugu državnu zdravstvenu ustanovu zbog ugradnje veštačkog kuka i kolena.

Već je operisano njih 12 i to samo mesec dana nakon što su Fondu poslali odgovor da žele da budu operisani u drugoj ustanovi, piše novosadski Dnevnik.

Operacije su obavljene u KBC Zemun, KBC Zvezdara, bolnicama u Pančevu, Zrenjaninu, Senti – kažu u RFZO.

Prema njihovim navodima, više od 300 osiguranika do sada je upućeno u najbližu bolnicu na zakazani specijalistički pregled koji su mnogi od njih već i obavili i time započeli preoperativne pripreme. Preostalih 1.000 pacijenata koji su dali pozitivan odgovor na dopis RFZO, biće preusmereno i operisano do kraja godine. Prvi rok za izjašnjavanje bio je 1. jun, a sledeći je 1. septembar.

Ostali osiguranici ili nisu odgovorili, ili im dopis nije mogao biti uručen zbog promene adrese ili žele da budu operisani tamo gde su upisani na listu čekanja ili su odustali od operacije.

– Pacijenti se upućuju u 31 državnu zdravstvenu ustanovu na teritoriji Republike Srbije koja se izjasnila da ima kadrovske i tehničke kapacitete da preuzme pacijente iz drugih ustanova. Prilikom zakazivanja operacije vodi se računa ne samo o tome da pacijent bude operisan u što kraćem roku, nego i o tome da bude preusmeren u bolnicu koja je najbliža mestu u kojem živi – napominju u RFZO.

Osiguranici sa teritorije Vojvodine, a kojih je u trenutno oko 220, uglavnom se upućuju u opšte bolnice u Senti, Zrenjaninu, Vrbasu, Vršcu, Pančevu, Somboru, ali i u ostale zdravstvene ustanove koje mogu da im pruže uslugu u najkraćem roku.

– Svi osiguranici nakon ugradnje endoproteze kuka i kolena imaju pravo i na produženu rehabilitaciju, odnosno banjsko lečenje o trošku RFZO u trajanju od 21 dan u ustanovi najbližoj mestu prebivališta. Potrebno je da se po otpustu iz bolnice obrate svom izabranom lekaru koji će ih uputiti u dalju proceduru – podsećaju u Fondu.

Prema podacima RFZO na listi čekanja za ugradnju endoproteze kolena juče je bilo 20. 367 pacijenata, a za ugradnju endoproteze kuka čekalo je 14.369 bolesnika.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nevena

  pre 307 dana i 14 sati

  Kakva vam je ovo fotografija???

  Oceni komentar:
  0
  2