Preko programa NSZ šansa za više od 122.000 nezaposlenih

Preko programa NSZ šansa za više od 122.000 nezaposlenih

Više od 122.000 nezaposlenih osoba dobiće ove godine šansu za posao preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), a u fokusu će biti podrška teže zapošljivim licima, rečeno je danas prilikom potpisivanja "Sporazuma o učinku za 2020" između NSZ i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar Zoran Đorđević rekao je da će ove godine biti nastavljeno sa ulaganjima u građane i da će još veća pažnja biti posvećena teže zapošljivim kategorijama, kako bi ove godine došli do posla.

Za te namene preko NSZ planirano je 3,7 milijardi dinara, 550 miliona dinara obezbeđeno je za Fond za profesionalnu rehabilitaciju, iz IPA 2013. programa obezbeđeno 23,6 miliona dinara, rekao je on.

Dodao je i da je novina prekvalifikacija u IT sferi za šta je odvojeno 150 miliona dinara, a prekvalifikacije će biti sprovođene zajedno sa UNDP.

On je rekao da će najmanje 7.400 osoba sa invaliditetom dobiti šansu u 2020. godini.

– Verujem da će sve ove mere dati dodatne rezultate i veću efikasnost kada je u pitanju zapošljavanje, a ako bude bilo potrebno svakako ćemo odvojiti još sredstava – rekao je Đorđević.

Pored teže zapošljivih kategorija, među kojima su nezaposleni stariji od 50 godina, nekvalifikovani, oni koji čekaju duže od godinu dana na posao i žene, pažnja će biti posvećena i mladima koji treba da steknu prvo radno iskustvo.

– Novost je obaveza NSZ da postigne veću efikasnost na terenu, da njihovi zaposleni izlaze na teren i u komunikaciji sa poslodavcima ustavnove šta su potrebe tržišta rada kako bi se u skladu sa tim obezbeđuje radna snaga kroz prekvalifikacije i dokvalifikacije – rekao je Đorđević.

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je da postoji jasni zadaci oko uključivanja teže zapošljivih lica u programe ove službe.

– Kao i prošlu, i ovu godinu će obeležiti unapređenje kvaliteta radne snage odnosno ulaganje u ljudski kapital, što znači da pre svega moramo da uključimo mlade ljude koji izlaze iz sistema obrazovanja u sve programe, stručne prakse i programa pripravnika – rekao je on.

Dodao je i da će onima koji ne poseduju potrebne kvalifikacije biti ponuđeno uključivanje u obuke i prekvalifitkacije.

– Blizu 10.000 ljudi biće uključeno u programe obrazovanja i obuka, od toga više od polovina je za mlade ljude, kroz uključivanje u programe stručne prakse i pripravnika – rekao je on.

Kako je naveo, za ove programe su povećani pojedinačni iznosi kako bi bili primamljiviji i atraktivniji da bi mladi ostali rade u svojoj zemlji.

Svi javni pozivi NSZ biće dostupni već sredinom februara a najveći deo programa biće raspoloživ do kraja godine.

Kako se moglo čuti, očekuje se realizacija veća od 95 procenata a u više od 90 odsto sredstava korisnici će biti iz realnog i privatnog sektora.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan