Prekrečen grafit s kukastim krstom na zgradi Filozofskog fakulteta (FOTO)

Prekrečen grafit s kukastim krstom na zgradi Filozofskog fakulteta (FOTO)

Grafit sa natpisom "Smrt komuni" i nacrtanim kukastim krstom našao se pre nekoliko dana na fasadi Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a po prijavi komunalne inspekcije, radnici Javnog preduzeća "Gradsko zelenilo" jutros su ga prekrečili.

Tim povodom, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević izjavio je da kukasti krst na Filozofskom fakultetu šalje poruku koja duboko vređa sve koji razmišljaju da su civilizacijske vrednosti u toleranciji, suživotu i različitosti.

– Kukastom krstu, koji predstavlja poruku fašizma, nije mesto na našem Univerzitetu i Filozofskom fakultetu. Ovo je drski pokušaj da se nametne jedna tema koja je uvek bila strana i Univerzitetu i svima nama koji živimo u Vojvodini i koji imamo sveže sećanje na produkte fašizma – naglasio je Milošević i dodao da ovaj simbol lako može prerasti u verbalno, ali i fizičko nasilje.


Pokrajinski sekretar istakao je da danas poručujemo u ime akademske zajednice, studenata, odgovornih u Gradu, Pokrajini i Republici, da ovo nisu poruke vrednosnog sistema, već poruke koje ga razaraju. On se osvrnuo i na sve češću zloupotrebu Univerziteta u političke svrhe.

– Nije dobro da vređamo studente i profesore i da namećemo ideje koje imaju prizeman karakter. Bilo bi dobro da se uzdržimo, ne zato što je to zakonom utvrđena norma, nego zato što je to, pre svega, etičko ponašanje u okviru Univerziteta, na kome se neguje različitost i pravo na različitost, a ne jedno politikantsko grupisanje i pokušaj da se poistovetimo sa nekom, neretko i primitivnom idejom – zaključio je sekretar Milošević.


Kada je reč o preduzimanju daljih koraka u vezi sa otkrivanjem počinilaca, sekretar Milošević je izrazio uverenje da će policija i drugi organi preduzeti sve da se ovakvi događaji više ne ponove.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan