PRELAZI NAM U NAVIKU: Novosađani odvojili 80 tona ambalažnog otpada

PRELAZI NAM U NAVIKU: Novosađani odvojili 80 tona ambalažnog otpada

U sklopu pilot-projekta primarne separacije otpada u Novom Sadu, na gradsku deponiju je u protekle dve nedelje odneseno više od 80 tona ambalažnog otpada.

Kako navode u JKP "Čistoća", građani su se odazvali molbi ovog gradskog preduzeća i počeli da odvajaju otpad već u svojim domaćinstvima, što je znak da su dobro prihvatili novopokrenuti projekat.

- Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da su Novosađani pokazali visok nivo svesti kada je reč o separaciji otpada, i da su naši apeli već na početku projekta urodili plodom. Količina reciklažnog otpada koji se dovozi na deponiju se iz dana u dan povećava i na taj način JKP "Čistoća" je u mogućnosti da otpad iskoristi u daleko većoj meri nego do sada. U narednom periodu nastavićemo da promovišemo primarnu separaciju u novosadskim školama, kao i u direktnom kontaktu sa građanima i mesnim zajednicama koje su uključene u pilot-projekat – navodi direktor "Čistoće" Vladimir Zelenović.

U ovom gradskom preduzeću naglašavaju i da se ambalažni otpad na gradsku deponiju odvozi posebno obeleženim kamionom i taj otpad se ne meša s komunalnim otpadom. Po dolasku na gradsku deponiju, otpad se dalje razdvaja na linijama za separaciju i šalje na reciklažu.

Da podsetimo, u Novom Sadu je od 1. novembra zvanično krenuo pilot projekat separacije otpada. U početku, akcija selektivnog odvajanja smeća odvijaće se na području šireg centra grada, a podzemni kontejneri obeleženi su odgovarajućim nalepnicama.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan