Preliminarni rezultati: Exit nije bio mesto masovnog zaražavanja virusom

Preliminarni rezultati: Exit nije bio mesto masovnog zaražavanja virusom

U Novom Sadu je u protekle dve sedmice sprovedeno naučno istraživanje, čiji je cilj procena uticaja održavanja EXIT festivala na širenje virusa Kovid-19, kao i stepen efikasnosti "Safe Events Serbia" bezbednosnog protokola, koji je rigorozno primenjen na Exitu.

Istraživanje je organizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, pod rukovodstvom šefa istraživačkog tima, epidemiološkinje doc. dr Marije Milić.

– U želji da ispitamo rizik od zaražavanja novim korona virusom tokom poseta jednom masovnom događaju, a u situaciji kada se primenjuju sve preventivne mere, i kada se od svih posetilaca zahteva da su komplentno vakcinisani ili da imaju negativan test na korona virus, odlučeno je da se tokom Exit festivala sprovede naučna studija i na taj način iskoristi jedinstvena prilika da se dođe do novih naučnih saznanja o virusu. Dosadašnji preliminarni rezultati ukazuju na to da nije bilo pozitivnih među učesnicima studije, a detaljnije rezultate studije očekujemo uskoro – izjavila je doc. dr Milić.

Ukupno 345 ispitanika je podeljeno u dve grupe – vakcinisane i one koji su na festival ulazili s negativnih testom. Oni su testirani pre ulaska na festival, od 8. do 10. jula, i samo jedna osoba je bila pozitivna, kojoj je naravno onemogućen ulazak na festival. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana,  od 15. do 17. jula, i rezultati su i više nego ohrabrujući – u obe grupe nijedna osoba nije bila pozitivna na Kovid-19!

– Uz rigoroznu kontrolu ulaska, ovakvi rezultati istraživanja su bili očekivani. Za konačnu analizu biće potrebno neko vreme, ali već sada se može reći, kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, da Exit festival nije mesto masovnog zaražavanja virusom – rekao je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

Još jedan uverljiv dokaz da na Exitu nije bilo masovnog širenja virusa je i činjenica da ni 10 dana nakon početka festivala nije došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu, te da se dnevno kretanje virusa u periodu od 8. do 19. jula u ovom gradu ne razlikuje na prosek u ostatku zemlje. Još jedan pokazatelj da na Exitu nije došlo do masovnog zaražavanja virusom jeste i preliminaran podatak da je od gotovo 20.000 stranaca, od kojih je većini bio potreban PCR test za povratak u zemlju porekla, samo jedan inostrani posetilac bio pozitivan na virus.

Oceni vest:
4
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Нови Сад

  pre 608 dana i 21 sat

  Кога они лажу? Од 180.000 посетилаца наводно 5 заражених а када се тестира на нивоу Републике од 8.000 буде троцифрен број заражених... Срамота је да нас оволико лажу и смеју нам се у лице након што су дозволили да нам посетиоци фестивала заразе суграђане.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Adriana

  pre 608 dana i 14 sati

  Ta nemojte kasti, 300 ljudi ucestvuje u studiji a na Exitu bilo 180 hiljada. Cista laz i pokusaj prikrivanja posledica.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Rale

  pre 608 dana i 13 sati

  Za ovog zabrinutog ispod...

  Ma nemoj! Sad je Exit kriv, a trebalo 5 papira da uđeš na festival!!!??
  Šta je trebalo za SNS miting neki dan?
  Šta treba za Dva galeba?
  Sram te bilo bre, gram mozga nemaš, tu nešto laprdaš. Ko je zaražen, gledaj brojke?!

  Oceni komentar:
  1
  0