PRELIMINARNI REZULTATI: Srbija za promenu ustava, protiv su Novi Sad, Beograd, Niš...

PRELIMINARNI REZULTATI: Srbija za promenu ustava, protiv su Novi Sad, Beograd, Niš...

Prema preliminarnim podacima Republičke izborne komisije, za ustavne promene u Srbiji glasalo je 61,84 odsto izašlih građana, dok je NE zaokružilo 37,10 procenata.

Ono što je obeležilo ovaj referendum je niska izlaznost  koja je, prema nepotpunim podacima RIK-a, nešto veća od 30 odsto. Demokratska stranka ovo smatra "krahom referenduma", kao i dokazom da "Aleksandar Vučić gubi podršku" građana Srbije.

Zatvorena birališta: Do 19 sati na referendum izašlo 27,6 odsto birača


U najvećim gradovima, Srbije većina izašlih građana je zaokružila "ne". Prema podacima do kojih je došao portal 021.rs, na osnovu 86 odsto prebrojanih biračkih mesta, odgovorom "ne" je glasalo više od 53 odsto Novosađana, a "da" je reklo njih 46 odsto.  U Beogradu je za "ne" glasalo 54 odsto izašlih građana, a za "da" njih 45 procenata.  U Zrenjaninu je najviše građana glasalo protiv promene Ustava, dok su sela glasala za njegovu izmenu. Protiv ustavnih promena su, nezvanično, i Niš, Užice, a lider pokreta Dveri Boško Obradović je na svom tviter nalogu, među prvima, objavio je pobedu u svim većim gradovima – "Beogradu, Pančevu, Kraljevu, Čačku..." 

Akcija progresivne Vojvodine čestitala je pobedu svim građanima i građankama koji su na referendumu režimu u Srbiji rekli NE.

Odličan rezultat, pogotovo u Novom Sadu i drugim gradovima, uprkos neravnopravnim izbornim uslovima pokazuje da je poziv koji smo uputili da se na referendum izađe i glasa protiv, zajedno s ostalim partijama i pokretima zelene i leve orijentacije, bio ispravan – poručuje APV.

Sutra je referendum o promeni Ustava Srbije, evo šta bi trebalo da znate


Kako javljaju posmatrači "Crte", nepravilnosti različitog tipa zabeležene su na 4 odsto glasačkih mesta. Takođe,oni ocenjuju da je bio loš kvalitet spovođenja procesa glasanja, koji se ogleda u nepravilnoj pripremi glasačkih mesta i povredi procedura za glasanje van glasačkog mesta. Na skoro 30% glasačkih mesta, navode, prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, "što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora".

Zabeležena su i dva slučaja pritiska na posmatrače Crte, čime su oni onemogućeni da prate tok glasanja na tim mestima. Nepoznate osobe, koje su neovlašćeno boravile na glasačkom mestu, su vređale i zastrašivale posmatrače. Crta je odlučila da sa jednog glasačkog mesta povuče posmatrača.

Izvori: 021.rs, mojnovisad.com

Oceni vest:
13
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tijana

  pre 169 dana i 10 sati

  Pa, ko je glasao Za, kad su svi veliki gradovi rekli Ne?
  Hoce li se glasati ponovo tamo gde su glasacka mesta kompromitovana? Hoce li se ulagati zalbe?

  Oceni komentar:
  6
  33
 • Bjanka

  pre 169 dana i 2 sata

  Kakva laž! Niko nije ZA promenu ustava! Opet pola njih nije izašlo pa je neko umesto njih "glasao". Niko normalan nije za ovu promenu ustava, a promene u sudstvu će napraviti ogroman problem sa korupcijom, ionako toga već imamo previše.
  PROTIV!

  Oceni komentar:
  3
  19
 • Bezobrazna vlast

  pre 168 dana i 19 sati

  To nam garantuje haos u aprilu. Sada je svima jasno da se svi glasovi pretumbaju kompjuterski u Beogradu kako kome odgovara.
  Ko će im uopšte izaći na izbore u aprilu, osim već overenih botova, vojnika SNS partije?
  Ja prvi neću.
  Rezultati referenduma su me uverili u to.
  Ne poznajem nikog ko je bio za promene Ustava ili glasao za.
  A i inače je izabrani datum astrološki nepovoljan, odnosno garantuje upotrebu vojske i policije.
  Treba li da pominjem da će sudstvo biti evropsko?Ništa srpsko ne ostade.

  Oceni komentar:
  3
  10