PREMIJERA: Okrutna priča o trgovini ženama umivena Andrićevom fantastikom

PREMIJERA: Okrutna priča o trgovini ženama umivena Andrićevom fantastikom

Novosadska premijera filma Juga Radivojevića "Igra u tami" biće održana u četvrtak, 12. novembra u Areni Cineplex u 20.30 časova. Film “Igra u tami” nastao je pod istoimenoj drami Đorđa Milosavljevića, a glavne uloge tumače: Vuk – Viktor Savić, Aska – Tamara Dragičević, Obrad – Vuk Kostić, Rada – Borka Tomović, Živana – Vladica Milosavljević, Šole – Nenad Nenadović, Fadilj – Igor Damnjanović, Luiđi - Miodrag Radonjić i Agim- Srđan Maletić.

 

 

Po žanru je ljubavna drama, a traje 95 minuta.

SADRŽAJ: „Igra u tami“ je ljubavna priča motivisana pripovetkom “Aska i vuk” Nobelovca Ive Andrića. Vuk (Viktor Savić), ogrezao u prljave poslove - trgovinu ženama, okrutan i nemilosrdan, uvlači Asku (Tamara Dragičević) u svoje kandže, zahvaljujući dobro razrađenoj mreži seks trafikinga. Svojim plesom i lepotom Aska uspeva da u Vuku probudi ljubav, čovečnost, ali i san o estradi i boljem životu. Vuk po prvi put spoznaje ljubav, koja ga iz korena menja.

 

 

O AUTORSKIM NAMERAMA: Film „Igra u tami“ je društveno angažovan film, koji će otvoriti oči široj javnosti za probleme kakvi su trgovina ljudima i prisilna prostitucija. Filmska priča zasnovana je na obimnom materijalu koji se bavio istraživanjem ovih socijalnih problema.

RADIVOJEVIĆ O FILMU: Inače, film „Igra u tami“ zasnovan je na istoimenoj predstavi autorske ekipe, koja stoji  iza ovog filmskog projekta, a reditelj Jug Radivojević o filmu kaže: “Predstava Igra u tami je imala svoj značajan pozorišni život u 4 sezone na večernjoj sceni pozorišta "Boško Buha" u Beogradu. Na ideju o snimanju filma došlo se nakon utiska da imamo predstavu koja je zapravo film - uživo. Tako smo u leto 2013. na sceni pozorišta "Boško Buha" prilagodili dekor Aleksandra Denića u filmski studio, deo eksterijera napravili na Avali i u Crnoj Gori na obali. Obzirom da je koncipirana na gotovo istinitoj priči, a umivena Andrićevom fantastikom, u samoj suštini, filmska priča je u potpunosti bila naslonjena na pozorišni rukopis i odstupanja su bila minimalna. Klaustrofobija glavnih aktera je sačuvana načinom kadriranja, kamerom iz ruke i čestim krupnim planom koji je akcentovao svaku misao i unutarnju radnju likova. Tako smo na temelju izuzetno studioznog rada u teatru nastavili da gradimo filmsku priču koja je uspela da sačuva ono najbolje iz pozorišnog rukopisa dok je novi filmski jezik unapređivao sve ono što vam pozorište kao večiti total ne dozvoljava. Naš put stvaranja predstave je bio ušuškan i uhodan, dok je rad na filmu bio vrlo neizvestan i trnovit. Baš kao i život mlade Aske pre i za vreme dramske i filmske priče. Neka naš film utiče na edukaciju mladih, neka ih i zabavi, neka probudi emocije publici i neka nas podseti na jedinstvenog Ivu Andrića i njegovu čarobnu priču o životu i smrti. Naša misao i jeste bila da u fokus priče stavimo snagu ljubavi i umetnosti koji uvek pobeđuju mržnju i smrt.”

 

 

O LIKOVIMA
 
 
ASKA
 
O svom liku, glumica Tamara Dragičević kaže:
-       Aska je devojčurak, naivna, lakoverna, ali i veoma hrabra, pravi borac. Kao i Andrićeva Aska, ona igra za život. Aska je moja prva uloga u pozorištu, kao i prva glavna filmska uloga, zato su mi ove kolege posebno drage. Odmah sam našla zajednički jezik sa Vukom, Viktorom i Borkom. Vladicu Milosavljević veoma cenim kao glumicu i bila mi je čast da igram prvi put sa njom, a tu je i moj klasić i najbolji drug Miodrag Radonjić, kao i sjajni Igor Damnjanović i Nenad Nenadović.”
 
VUK
 
Mladi glumac Viktor Savić svoj lik u filmu objašnjava ovako:
- Vuk je momak koji je naučen od rođenja da živi u takvom okruženju, i za bolje i ne zna. On je izgubljen, on je neosvešćen u smislu širokih pogleda. On je nezadovoljan a opet u njemu negde postoji ambicija za ljubavlju. Tu ljubav on čak ne ume ni da oblikuje, nego je ispoljava kao ambiciju za neki drugi posao. Međutim, Aska svojom čistotom i jednostavnošću u njemu po prvi put pokrene pravu i čistu ljubav, a on ne zna kako da se nosi s tim.
 
 
OBRAD
 
- Ovo je najljigaviji i najluđi čovek koga sam ikada igrao. On je kokainski ovisnik, narkoman koji ne mari ni za svoj, a kamoli za tuđi život i ne preza ni od čega. Bez obzira na to kakav je on čovek, nije mi bilo teško da uđem u njegov lik, kaže glumac Vuk Kostić o liku Obrada.
 

RADA
 
Glumici Borki Tomović pripala je uloga Rade. O svom liku, Borka kaže:
- Rada je neko ko zarad opstanka u toj kući prepunoj monstruma odlučuje da igra dvostruku igru, u kojoj nažalost i ona sama gubi konce sa realnošću. Njen odnos sa Obradom je patološki, to je odnos mučitelja i žrtve koji ne mogu jedno bez drugog.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

odbojka Voša JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad radosne vesti havarija na vodovodu elektrovojvodina smanjen pritisak vode betanija lisje servisne informacije isključenja struje Daško i Mlađa Spens OK Vojvodina almaško groblje bez struje novorođenčad gradsko groblje jkp lisje servisne informacije novi sad groblje novosadsko porodilište bez vode vremenska prognoza bebe Elektrodistribucija Novi Sad vodovod raspored sahrana novi sad memorijal velikana