Premijera opere "Vladimir i Kosara" 28. marta

Premijera opere "Vladimir i Kosara" 28. marta

U okviru programskog luka "Seobe" Evropske prestonice kulture, 28. marta biće premijerno izvedena opera "Vladimir i Kosara", kompozitora Stevana Divjakovića, ovogodišnjeg dobitnika Februarske nagrade.

Novosađani koji su prolazili centrom bili su zaintrigirani šesnaest metara visokim jelenom, košutom i vukom na fasadi, a kako poručuju iz SNP-a to znači samo jedno: Opera Srpskog narodnog pozorišta priprema novi spektakl.

Ovo opersko delo govori o fragmentu istorije Balkana, ali Vladimir, Kosara, car Samuilo i Vladislav nisu samo istorijski likovi, oni poseduju i svoj unutrašnji odraz u srebrnom jelenu, srni, vuku i medvedu.

 − Opera "Vladimir i Kosara" je zamišljena kao velika istorijska freska, ali je istovremeno i san. U snolikim scenama upotrebljavamo velike lutke, a svaki od likova ima svoj parnjak u nekoj zveri – Kosara je srebrna srna, Vladimir srebrni jelen, car Samuilo veliki medved, a Vladislav crni vuk − ističe reditelj opere Aleksandar Nikolić i dodaje da ovo delo vodi što dalje od realizma. 

Inače, priča o Vladimiru i Kosari jedno je od najstariji predanja i ljubavnih priča na Balkanu. To je tragična ljubavna priča iz vremena pre Romea i Julije, Tristana i Izolde, vremena pre Nemanjića. Svedočanstvo o ovoj velikoj ljubavi i njenom tragičnom kraju, osim u brojnim umetničkim delima koja su govorila o njoj, i danas, kako i u prohujalim vekovima, čuva se u Veljim Nikolićima, nadomak Bara. Krst od tisovine, okovan u srebro, sa pozlaćenim listovima, sa kojim je voljom Vladislava ubijen Vladimir, prenosi se s kolena na koleno u barskoj porodici Andrović. Samo dva člana ove porodice u jednom vremenu znaju gde se on čuva.

Predstavu režira Aleksandar Nikolić, koreografiju je uradio Aleksandar Ilić, a delom Stevana Divjakovića dirigovaće gost iz Bugarske Dian Čobanov.

Karte za premijeru su već rasprodate, pa je tako pozorište dodalo još jedan termin: utorak, 29. mart, a karte su u prodaji, na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan