Preminula Dijana Kozarski, primabalerina Srpskog narodnog pozorišta

Preminula Dijana Kozarski, primabalerina Srpskog narodnog pozorišta

Proslavljena primabalerina i redovna profesorka na Akademiji umetnosti, preminula je u 56. godini života.

Dijana Kozarski je rođena 01.10.1965. godine u Beranima (Ivangrad). Pohađala je baletsku školu "Lujo Davičo" u Beogradu od 1977 do 1984. godine. Diplomirala je 1984. godine, kada je već bila član baletskog ansambla SNP-a u Novom Sadu. Školsku 1980/81. godinu boravi u Moskovskoj državnoj baletskoj školi gde izučava klasičan balet, istorijske igre i narodno–karakterne igre. Od 1984. godine je solista u predstavama baleta SNP-a, a od 1994. godine prvakinja baleta matične kuće i primabalerina. Nosilac je zlatnih i bronzanih odličja sa Jugoslovenskih baletskih takmičenja, kao i šest godišnjih pozorišnih priznanja za izuzetno umetničko ostvarenje i najvišeg priznanja SNP-a, Zlatne plakete Jovan Đorđević.
 
U višedecenijskom radu odigrala je preko 300 predstava solističkog baletskog repertoara i ostvarila preko 40 uloga klasičnog, neoklasičnog, koreodramskog i savremenog umetničkog izraza. Od 2004. godine zaposlena je na Akademiji umetnosti Novi Sad, na Departmanu dramske umetnosti na predmetu Igre, u okviru studijskih programa Gluma na srpskom jeziku i Gluma na mađarskom jeziku.
 
Profesionalni život Dijane Kozarski obeležila je iskrena velikodušnost, sposobnost da bude primer drugima i veština da radi naporno, ali sa radošću - navodi se u "In memoriam" na sajtu Akademije umetnosti.
 

Sahrana će se obaviti u petak, 29. oktobra 2021. godine na Novom groblju sa početkom u 9.45.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan