Preminuo Dejan Mikavica, novosadski istoričar i političar

Preminuo Dejan Mikavica, novosadski istoričar i političar

Istoričar Dejan Mikavica preminuo je u 58. godini.

On je bio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i član Upravnog odbora Arhiva Jugoslavije.

Mikavica je rođen 1964. godine, a posle završene osnovne škole u Novom Sadu i Karlovačke gimnazije, upisao je osnovne studije na Odseku za istoriju, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde je diplomirao 1990.

Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1994), da bi potom 2003. doktorirao na Odseku za istoriju u Novom Sadu. Radio je u Matici srpskoj od 1990. na projektu Srpski biografski rečnik, a potom od 1994. na Odseku za istoriju u Novom Sadu. Ovde je bio najpre asistent, docent, vanredni, a od 2014. je redovni profesor.

Tokom perioda 2004-2015. bio je šef Odseka za istoriju. Istraživao je u arhivima u zemlji i inostranstvu, bio učesnik više od 50 naučnih konferencija, rukovodilac na četiri i učesnik na još pet naučnih projekata. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa "Istraživanja" (2011-2015), a od 2016. je na čelu upravnog odbora Muzeja Vojvodine.

Mikavica je bio i poslanik DSS-a u Skupštine Srbije.

Oblast užeg naučnog i profesionalnog interesovanja mu je bila politička i društvena istorija srpskog naroda od 16. do 20. veka. Autor je brojnih istoriografskih studija koje se odnose na političku istoriju Srba, priredio je i objavio istorijske izvore koji se tiču međunarodnih ugovora, državno-pravnih akata, sabranih i izabranih spisa najistaknutijih predstavnika srpske političke elite u Austrougarskoj.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan