Preminuo književnik, publicista i novinar Stevan Beljanski

Preminuo književnik, publicista i novinar Stevan Beljanski

Nakon teške bolesti, u petak, 20.marta 2020. godine, u Novom Sadu je preminuo član Društva novinara Vojvodine, Stevan Beljanski, književnik, publicista, novinar, višedecenijski urednik najstarijeg lista za decu "Neven".

Rođen je 1951. godine u Novom Sadu. Diplomirao je na Odseku za jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Profesionalnim novinarstvom počeo je da se bavi 1979. godine, a ceo svoj radni vek proveo je u firmi "Dnevnik-holding". Prošao je sva radna mesta, od novinara saradnika do glavnog i odgovornog urednika redakcije lista "Neven". Bio je član Društva novinara Vojvodine, Udruženja novinara Srbije i Društva književnika Vojvodine.

Pisao je poeziju i prozu. Objavljene su mu knjige: Leksikon književnih izraza i termina za učenike osnovnih i srednjih škola "Od A do Š" (koautor sa Milicom Mićić Dimovskom), romani "Četvorka" (2001), "Ulice izgubljenih koraka" (2006), "Ivanovo" (2008), "Nevendanske pesme" (zbirka), sa Raletom Nišavićem i Slavoljubom Belimarkovićem (2000), "Mali šašavi album moje velike familije" (2013), "Svaštarije" (2018).

Poslednja knjiga "Novosadska svita br.4" , objavljena je samo nekoliko dana pre njegove smrti i njeno objavljivanje je podržalo Društvo novinara Vojvodine.
Napisao dva serijala (60 epizoda) emisije "Laku noć deco" za TV Beograd (1998), kao i više recenzija i prikaza knjiga. Pesme su mu uvrštene u nekoliko antologija.

Dobitnik je više nagrada među kojima su i one za doprinos novinarstvu: Nagrada Evropskog novinskog saveta u Strazburu (1988). Godišnja nagrada OOUR "Izdavačka delatnost" u NIŠRO "Dnevnik" (1988), Plaketa "Jaša Tomić" UNS-a i dva priznanja Društva novinara Vojvodine (2004. i 2010).

Tu su i priznanja: nagrada PIV-a Vojvodine ( Sekretarijat za sport i omladinu) za rad sa darovitom decom (2003. i 2004), književna nagrada "Car Uroš" (2002), "Sunčani sat" Centra za kulturu "Sirmijumart" u Sremskoj Mitrovici (2012), za književno delo i podsticaj dečjem stvaralaštvu.

Više od tri i po decenije bio je član tamburaškog orkestra КUD-a "Svetozar Marković" u Novom Sadu i "Vojvođanskih tamburaša".

Sahrana Stevana Beljanskog biće održana u ponedeljak, 23. marta u 11.15 na Gradskom groblju u Novom Sadu, navodi se u saopštenju Društva novinara Vojvodine.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan