Preminuo legendarni slikar Živojin Žika Miškov

Preminuo legendarni slikar Živojin Žika Miškov

Najstariji slikar na Petrovaradinskoj tvrđavi, najstariji član udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave "Likovni krug" koji je prošle godine obeležio pola veka od kada ima atelje u ovoj najvećoj umetničkoj koloniji u Evropi, akademski slikar Živojin Žika Miškov, preminuo je u nedelju, u svojoj 92. godini.

Miškov je preminuo u svom ateljeu, među slikama na kojima je, kao veliki svetski putnik, oslikao gotovo ceo svet… među svojim kornjačama sa Galapagosa, tukanima iz Južne Amerike, kišnim šumama Amazona. Nad svojim gradom. Živojin Žika Miškov je preminuo i u svojoj kući jer, jedini je umetnik koji je insistirao da mu adresa u ličnoj karti bude – upravo atelje, Duga kasarna, Petrovaradinska tvrđava. 

Živojin Žika Miškov rođen je u Kovilju 17. avgusta 1925. godine. Diplomirao je slikarstvo 1963. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vinka Grdana. Imao je više od sto izložbi širom sveta, čak 12 žiriranih u Parizu, a broj kolektivnih se ne zna. Samo tokom svog petogodišnjeg boravka u glavnom gradu Francuske, izlagao je i samostalno i na brojnim velikim godišnjim manifestacijama kao što je Gran Pale. Izlagao je po čitavoj Evropi, ali i u Aziji i Južnoj Americi. Bio je i član Saveza Udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih: Povelje grada Novog Sada 1983. godine za doprinos kulturnom razvoju grada, kao i Prix de France – srebrna medalja za crtež 1981. godine. Njegove slike se nalaze u Muzeju grada Novog Sada, u Muzeju savremene umetnosti u Francuskoj – deo stalne postavke savremene evropske likovne umetnosti.

Bio je učesnik NOB - a.

Živojin Žika Miškov će biti kremiran u četvrtak, 27. Oktobra 2016. godine. Ispraćaj je na Novom groblju u Novom Sadu u 13.30 sati.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nada Naletilić

  pre 1020 dana i 19 sati

  Otišao je slikar koji je volio Amazonu, Dunav i cijeli svijet.
  Sućut poštovanoj obitelji.
  Jedna svijeća gori i u Zagrebu za gospodina Miškova !

  Oceni komentar:
  0
  1
JGSP "Novi Sad" isključenja struje Hitna pomoć Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina RHMZ Isključenje struje štrand vremenska prognoza novi sad bez struje javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod Kać jkp lisje raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište bebe sahrane novorođenčad Vreme u Srbiji novosađani JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije isključenje vode bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija raspored sahrana i ispraćaja Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad