Preminuo Milutin Mrkonjić

Preminuo Milutin Mrkonjić

Počasni predsednik Socijalističke partije Srbije preminuo je u beogradu u 79. godini, potvrdio je predsednik socijalista Ivica Dačić.

Milutin Mrkonjić je preminuo na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", gde se poslednjih nedelja lečio zbog izraženih srčanih smetnji i tegoba, piše N1.

Od brojnih državnih i partijskih funkcija koje je obavljao, Milutin Mrkonjić je ostao pre svega upamćen kao direktor Direkcije za obnovu zemlje u periodu posle bombardovanja 1999, kada je rukovodio rekonstrukcijom i izgradnjom pruga, mostova i drugih infrastrukturnih objekata. Ključne saobraćajnice, most Varadinska duga u Novom Sadu, kao i nekoliko porušenih mostova na autoputu Beograd – Niš vrlo brzo su obnovljeni i ponovo stavljeni u funkciju, a Mrkonjić je u medijima uvek insistirao da su radovi završeni nekoliko dana "pre roka".

Upravo zbog obnove zemlje, Mrkonjić je u periodu neposredno pre 5. oktobra 2000, bio jedan od retkih funkcionera SPS-a koji nije imao lošu reputaciju. Čak je posle 5. oktobra ostao predsednik Upravnog odbora Saobraćajnog instituta CIP, iako je sa direktorske pozicije morao da ode.

U periodu posle 5. oktobra Mrkonjić je bio savezni poslanik, a u sukobima u SPS-u podržao je Ivicu Dačića. Mnogi smatraju da bi se bez Mrkonjićeve podrške Dačić teško izborio sa tvrdom strujom u stranci. Bio je čak i kandidat SPS-a za predsednika Srbije 2008.

Iste godine postao je ministar infrastrukture u Vladi Mirka Cvetkovića, ali njegovo drugo pojavljivanje na mestu čoveka zaduženog za puteve nije bilo ubedljivo. Ređale su se brojne afere uključujući i onu sa Nibens grupom Mila Đuraškovića, a izgradnja autoputeva na koridorima 10 I 11 je kasnila.

Mrkonjić je bio ministar saobraćaja i posle promene vlasti 2012. u Vladi Ivice Dačića, da bi 2013. bio smenjen odlukom SPS-a, koji ga je povukao iz Vlade, kada Mrkonjić izjavljuje da je vojnik partije.

Od tada do danas bio je narodni poslanik.

Imao je 79 godina, rođen je u Beogradu i završio je Građevinski fakultet.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan