Preminuo najstariji Vojvođanin

Preminuo najstariji Vojvođanin

Branko Kurjački iz Srbobrana, najstariji Vojvođanin, preminuo je u 107. godini i sahranjen je na pravoslavnom groblju u tom mestu.

Ovaj Srbobranac rođen je 30. decembra 1910. godine još u Austrougarskoj. Deda Branko je živeo na salašu kod Srbobrana, a iako se nije pomerao sa svog imanja, on je tokom života promenio 10 država. Iza sebe je ostavio sinove, unuke i praunučad, a preživeo je i dve godine u nemačkom logoru tokom Drugog svetskog rata.

Predstavnici medija su pre dve godine posetili deda Branka u njegovom skromnom domu, gde je živeo uz jednu peć, stolicu i krevet. Nikada u životu nije bio ozbiljnije bolestan, a prvi lek je popio kada je već prevalio pola veka.

Kako je tada rekao, voleo je da se provodi i da ostaje kasno u kafanama, ali kada svane, nije mogao da ima izgovor da ne ode na njivu. Mobilisan je 1940. i poslat u Šabac, gde je zarobljen i deportovan u nemački logor. Nakon dve godine pušten je kući, ali je ubrzo ponovo poslat u Mađarsku, u zarobljeništvo iz koga se vratio pred kraj rata.

Nadživeo je suprugu Angelinu, koja je bila mlađa od njega 17 godina, a umrla je pre sedam godina.

- Živeo sam u Austrougarskoj carevini, nakon toga u Kraljevini Jugoslaviji, a posle Drugog svetskog rata u socijalizmu. Kada se sada setim svega, ne mogu da verujem da sam sve to preživeo - govorio je tada Branko.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad bebe betanija havarija na vodovodu EPS novosadsko porodilište porodilište raspored sahrana novi sad matična knjiga rođenih horoskop isključenja struje bez struje servisne informacije vremenska prognoza novi sad radosne vesti Miloš Vučević jkp novosadska toplana gradsko groblje elektrovojvodina telep raspored sahrana i ispraćaja almaško groblje gradonačelnik Miloš Vučević dunav sahrane RHMZ horoskopski znaci jkp lisje bez vode novorođenčad