Preminuo novosadski muzičar Aleksandar Banjac

Preminuo novosadski muzičar Aleksandar Banjac

Klavijaturista i kompozitor Aleksandar Banjac (45) iznenada je preminuo, a kolege se posle vesti o smrti opraštaju od poznatog muzičara iz Novog Sada.

Banjac je rođen 22. decembra 1976. godine u Ćupriji. Veliki talenat i interesovanje za klavijature je iskazao u osnovnoj školi zarađujući svoj muzički dinar već sa 12 godina.

Srednju muzičku školu "Isidor Bajić" završio je u Novom Sadu, gde odlučuje da upiše Akademiju umetnosti, muzički odsek Kompozicije u klasi Milana Mihajlovića i Slavka Šuklara. Bio je član Vojvođanskog omladinskog orkestra kao i Novosadskog big benda.

Sarađivao je sa Majklom Kerstingom iz Nemačke, kao i sa mađarskim bluz gitaristom Laslom Atilom, piše Nova.rs.

U prvoj polovini devedesetih bio je član sastava Revir, potom od 1996. klavijaturista veoma uspešnog novosadskog fank/r'n'b benda Colibri, s kojim je obišao celu zemlju. Nekoliko godina bio je stalni član grupe Tanje JovićevićOktobar 1864.


Kao studijski muzičar, klavijaturista i aranžer svirao je na više 40 albuma pop muzike (Goca Tržan, Tanja Banjanin, Xenia, Elvis J. Kurtović…), a sarađivao je i sa Zdravkom Čolićem, Vladom Georgievim, Aleksandom Radović, Jelenom Tomašević

Muzička izdanja na kojima je imao zapaženo učešće, bilo kao instrumentalista ili kompozitor/aranžer jesu Partenon/Revir – nezavisno izdanje (1994), Kasandrin glas (1996), Revir – PGP RTB (1997), Balkanopolis (1999), Akos (2000), Aleksandar Dujin – Smooth  (2000).


Banjac je bio klavijaturista prefinjenog osećaja za atmosferu, zvučnu sliku, koji je odlično vladao mnogim muzičkim stilovima.

Muzičari koji su ostavili traga na njega su Quincy Jones, Dave Grusin, Steve Wonder, Chick Corea, Michael Camillo.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan