Preminuo prvak opere SNP-a Branislav Vukasović

Preminuo prvak opere SNP-a Branislav Vukasović

Vukasović je bio prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta u penziji, bariton, dobitnik najvišeg priznanja SNP-a, Zlatne medalje "Jovan Đorđević" i Godišnjih nagrada ovog teatra.

Rođen je u Sremskim Karlovcima, 17. maja 1951. a preminuo u Novom Sadu, 22. novembra ove godine.

Učiteljsku školu Branislav Vukasović je završio u Sremskim Karlovcima (1971) i radio je u prosveti do 1979. godine. Pevanje je učio kod Teodora Dinjaškog, a potom studirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Oktava Enigareskua. Od 1980. do penzionisanja (2012.) bio je član Opere SNP-a.

Lepe scenske pojave, tehnički dobro postavljenog glasa sa sigurnim i ubedljivim visokim registrom, na početku karijere, uspešno je ostvario više uloga iz lirskog baritonskog faha: Silvia ("Pajaci") , Papagena ("Čarobna frula"), Roberta ("Jolanta"), Marsela ("Boemi"), a jedan od najpopularnijih likova operske literature, Rosinijevog berberina iz Sevilje ("Figara"), tumačio je više od sto puta.

Scenski okretan i dopadljiv bio je i u komičnim, opersko-operetskim ulogama: Belkore ("Ljubavni napitak"), Ping ("Turandot"), Skula ("Knez Igor"), Biskroma ("Viva la Mama"), Jovan ("Pokondirena tikva"), mlinar Sima ("Ero s onoga svijeta"), Falke ("Slepi miš"), Homonai ("Baron ciganin"), Bambora ("Jabuka").

U poslednjoj deceniji prošlog veka, bio je jedan od nosilaca operskog repertoara kada je, pored ostalih, realizovao i niz velikih Verdijevih likova: Žermona ("Travijata"), grofa Lunu ("Trubadur"), Don Karlosa ("Moć sudbine"), Rodriga ("Don Karlos") i Rigoleta ("Rigoleto").

Za naslovnu ulogu Rigoleta, dobio je Godišnju nagradu SNP-a (2004), a istu nagradu je ranije dobio i za visoka umetnička ostvarenja uloga Marsela (1988.) i Falkea (1997).

Najviše priznanje SNP-a, Zlatna medalja "Jovan Đorđević", uručena mu je 2012. godine.

Značajan je bio i njegov doprinos programima i brojnim koncertima Kamernog muzičkog društva (KMD) iz Novog Sada, čiji je član bio od osnivanja (2007), u promociji srpske vokalne baštine.

OSTALE ULOGE: Enriko ("Lučija od Lamermura") , Silvano ("Bal pod Maskama"), Bretinji ("Manon"), Alfio ("Kavalerija rustikana"), Šarples ("Madam Baterflaj"), Onjegin ("Evgenije Onjegin"), Krušina ("Prodana nevesta"), Mortke ("Violinista na krovu"), Marulo i Monterone ("Rigoleto"), Kalenjik ("Majska noć"), Sančo Pansa ("Čovek od la Manče"), Valentin ("Faust"), Johan ("Verter"), Eskamiljo ("Karmen"), Vaso ("Suton").

Sahrana Branislava Vukasovića biće održana u subotu, 27. novembra, u Vrdniku.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jelena

  pre 63 dana i 3 sata

  Dragi Bane,pocivaj u miru.

  Oceni komentar:
  1
  4
 • ana

  pre 63 dana i 1 sat

  Ove dve godine umiru samo umetnici i dobri ljudi.

  Oceni komentar:
  1
  4