Preminuo tvorac Zagora, majstor stripa Galijeno Feri

Preminuo tvorac Zagora, majstor stripa Galijeno Feri

Jedan od najcenjenijih italijanskih crtača stripa, Galijeno Feri, juče je preminuo.

Rođen je u Đenovi 1929. godine, gde kasnije studira dizajn. U svet stripa ulazi krajem 1940-ih, nakon što je postao cenjeni dizajner, a njegovo poznanstvo sa scenaristom Serđom Bonelijem uskoro prerasta u jednu od najvažnijih saradnji u istoriji evropskog stripa. 

Njih dvojica 1960. godine publici predstavlaju novi lik pod imenom Zagor Te-Nej, a kako verovatno znate, ovaj heroj uskoro postaje jedan od najvažnijih serijala na ovom kontinentu. "Duh sa sekirom" je danas jedan od retkih likova uz koji su sazrevale čitave generacije čitalaca, a kult Zagora traje i dan danas. Nešto kasnije, sredinom 1970-ih, Feri crta i prvu epizodu sada već čuvenog serijala Mister No. Nacrtao je preko 100 naslovnica ovog stripa.

- Što se tiče Zagorovog lica, fizionomije i pokreta, na početku mi je kao model poslužio Robert Tejlor, ali kako je Zagor na neki način ipak i Tarzan, bilo je neizbežno da me za njegove akrobacije po drveću i lijanama inspirišu stripovi i filmovi u kojima je glavni lik bio baš Tarzan - pričao je Feri o svom čuvenom liku. - Zato sam vodio računa da Zagor dobije izraženu, ali ne previše naglašenu muskulaturu. Kako god, nakon nekog vremena Zagor je počeo da liči na mene samoga...

Iako je korz Darkvud u ovih "50 i kusur" godina prošao veliki broj crtača, Feri je nacrtao sve naslovnice Zagora objavljene do danas. 

Galijeno Feri je preminuo juče, 2. aprila u svojoj voljenoj Đenovi. Imao je 87 godina. 

 

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad bebe betanija havarija na vodovodu EPS novosadsko porodilište porodilište raspored sahrana novi sad matična knjiga rođenih horoskop isključenja struje bez struje servisne informacije vremenska prognoza novi sad radosne vesti Miloš Vučević jkp novosadska toplana gradsko groblje elektrovojvodina telep raspored sahrana i ispraćaja almaško groblje gradonačelnik Miloš Vučević dunav sahrane RHMZ horoskopski znaci jkp lisje bez vode novorođenčad