"PREPELICE NS": Ni manjeg jajeta, ni više sastojaka korisnih za zdravlje (FOTO)

"PREPELICE NS": Ni manjeg jajeta, ni više sastojaka korisnih za zdravlje (FOTO)

Šarena prepeličja jaja lekovita su za mnoge tegobe – ona su niskokalorična, a izuzetna bogata proteinima i mineralima. Pravo je čudo da jedno jaje japanske prepelice sadrži pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i deset puta više vitamina B-komleksa od kokošijeg! Ali ne čudi što su sveža prepeličja jaja, prepeličje meso i domaća testenina od prepeličjih jaja kojima se sa ljubavlju bavi porodica Šarović iz Veternika proizvodi u koje se mnogi Novosađani kunu.

Iako je Igor Šarović završio gimnaziju, ipak se odlučio za bavljenje poljoprivredom. Pre sedam godina nabavio je svega pet prepelica, a sad ima čitavo jato. Njegovo poljoprivredno gazdinstvo uspešno se bavi proizvodnjom prepeličjih jaja i izvođenjem prepelica iz inkubatora. Do sada je prodao preko 750.000 jaja, isključivo po preporuci zadovoljnih mušterija. Pre toga je gajio koke i piliće, ali prepelice su, kako kaže, došle kao "kec na jedanaest", s obzirom na to da ih u Novom Sadu ima jako malo, a njihova jaja i meso su među našim sugrađanima vrlo traženi. U svemu mu nesebično pomaže supruga Grozda.

Prvi mi u porodici svi koristimo prepeličja jaja, uključujući i naše dve jedanaestogodišnje ćerke. Ljudi ih uglavnom kupuju zbog njihovih lekovitih dejstava, pogotovo za bronhitis, astmu i alergije kod dece i odraslih. Tvrdim da te probleme stopostotno rešavaju. Odlična su i za malokrvnost, kao i otvaranje apetita. Za sve to moraju da se koriste presna, pola sata pre jela. Razmute se, a deci se može dodati malo šećera, mleka, cimeta... Neutralnog su ukusa pa deci ne bude problem da ih popiju, uz sokić ili neki dodatak. Sa druge strane, meso uzimaju oni koji vole specijalitete od divljači, jer to spada u delikatese – objašnjava naš sagovornik, dodavši zanimljivost da se za prodaju mesa gaje isključivo mužjaci.Stoga su im najčešći kupci upravo roditelji, kao i bolesni i stariji ljudi, kako bi poboljšali zdravstveno stanje. Uz njih, prepeličja jaja konzumiraju i sportisti, kojima ona služe kao prirodni doping za energiju. Igor primećuje i da mu se često javljaju menadžeri i IT stručnjaci u potražnji za jajima.

Jedno kokošije jaje je po težini kao šest prepeličjih, a jedno prepeličje jaje ima sedam puta više magnezijuma. Mogu se jesti barena, pržena, poširana ili u vidu kajgane, ali se preporučuje da se konzumiraju presna. Pored anemije, astme i alergija, izuzetno su se pokazala i za dijabetes, holesterol, povišeni krvni pritisak, opstipaciju i, sveukupno, oslabljen imuni sistem.

Zatvorili smo čitav krug, te pored jaja i mesa prodajemo i piliće, ukoliko neko želi da ih uzgaja. Cela priča je ekološka, ništa se ne baca. Mogu se koristiti čak i ljuske jaja, koje sušimo i ručno meljemo, te se koriste za posipanje po posađenoj praprici, jer su prepune kalcijuma. Takođe se i đubre koje ostaje iza njih koristi kao organsko đubrivo. Prepelice neretko uzimaju i kao ljubimce, jer one spadaju u ukrasnu živinu – navodi ovaj Veterničanin.


Igor kaže da prepelice nisu zahtevne i da je njihovo uzgajanje prilično jednostavno. Naravno, potrebno je voditi računa o nekim finesama, stoga im daju hranu koja ispunjava stroge standarde ISSO i HACCAP sistema kvaliteta, uz dodatak minerala zeolita. Odnos u jatu je mužjak–ženka 1:3, što je važno radi sigurnosti oplodnje. Analizu zdravstvene ispravnosti jaja vrše dva puta godišnje na Naučnom Institutu za veterinu u Novom Sadu.


Od viška jaja proizvode i domaću, ručno rađenu testeninu, za koju trenutno pripremaju ambalažu. U pitanju su rezanci za supu  i široki rezanci, koji se prave isključivo po porudžbini.

Najlepše u ovom poslu je kad na kraju čujemo za poboljšanje zdravstvenog stanja korisnika, jer ih redovno zamolim da budu uporni i da nam jave efekte. Važno je jaja koristiti u dve ture od po dva meseca tokom godine, ali efekti se osete već nakon desetak dana, pogotovo kod otvaranja apetita kod dece – zadovoljno veli Šarović.


Mališani su posebno oduševljeni kad vide majušna jaja ove ptice, pa se, kako proizvođač kaže, dešavalo i da neki od njih pokušaju da sede na njima, u nadi da će da se izlegnu male prepelice. Srećom, ljuska ovih jaja je jača od ostalih, te ona uglavnom "prežive" ove izlive nežnosti, ali ovakve anegdote se redovno ponavljaju, jer su prepelice očigledno deci simpatične i oni ih vide kao kućnog ljubimca.

Igor planira da u nekom narednom periodu svoje prepelice preseli na plac u Srem, gde bi im pridružio i morke, koke, jarebice...

Prodaju svih proizvoda obavlja direktno, putem poziva na broj 060 72 98 334, ali i preko Fejsbuk stranice i Instagram profila. Pored Novosadskog tržišta, njihova ponuda dostupna je i u Beogradu, jer tamo redovno odlaze.

Tekst je napisan u okviru projekta "Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan