Preporuka budućim majkama da se vakcinišu u prvom trimestru trudnoće

Preporuka budućim majkama da se vakcinišu u prvom trimestru trudnoće

Načelnica Odeljenja dnevne bolnice GAK "Narodni front" dr Ana Mitrović izjavila je da se trudnice mogu vakcinisati protiv Kovida-19 u prvom trimestru trudnoće jer, što je trudnoća starija, veći je rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike

Ona je za Dnevnik RTS-a rekla da "različite informacije na različitim mestima dostupne opštoj populaciji a posebno grupi kao što su trudnice, svaka dilema, nejasnoća i naše dvoumljenje pravi kod njih dodatan strah i dilemu da li treba da se vakcinišu ili ne".

Doktorka je rekla da se njeno iskustvo do sada sa vakcinisanim trudnicama uklapa u preporuke dobijene sa Rojal koledža iz Engleske i Američkog koledža za ginekologiju.

Te smernice smo od početka pratili, koje kažu da treba podržati i promovisati vakcinaciju kod trudnica, ne samo kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetesom i hipertenzijom, nego i kod naizgled zdravih trudnica, a u ovom trenutku najbolja preporuka je za Fajzer vakcinu – rekla je ona.

Prvi i najvažniji problem vezan za Kovid-19 infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju i otežano disanje, i da će ih vakcina samim tim zaštititi od osnovnih komplikacija, objasnila je ona.

Preporuke su da se trudnice vakcinišu od 13. nedelje pa do 28, 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne, a moj savet je da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja da to bude između 12. i 20. nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar, koji je najrizičniji, zaštićene sa adekvatnim nivoom antitela – rekla je dr Mitrović.

Podsećamo, protekle nedelje su u Srbiji preminule dve trudnice koje su bile zaražene korona virusom.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Čekam odgovore

  pre 417 dana i 23 minuta

  Ja samo pamtim, kao stariji, preporuke da u prvom trimestru mlade majke ne unose ništa u sebe od lekova, alkohola, duvana, droga pa ni muškarca.
  Izgleda je sada nauka odjednom pametnija, pa su vakcine manje štetne od vina i piva?
  Pri tom, neispitane vakcine.
  Ono što mladim majkama danas treba - to je izolacija u prirodi.
  100 km od grada.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Bjanka

  pre 416 dana i 21 sat

  Ne znam baš, prvi trimestar je najkritičniji, ne sme se unositi ništa od lekova, ni slučajno alkohol, čak i kafa se ne savetuje, ni određena hrana, pa savetovati potpuno neispitanu vakcinu razvijenu prošle godine mi nekako deluje vrlo neodgovorno. Moja mama je bila trudna samnom kad je bila epidemija velikih boginja, odbila je vakcinu iako je bila obavezna za sve, trudnice su smele da odbiju, jer se smatralo da za njih nije bezbedno.

  Oceni komentar:
  0
  4