Preporuka novosadskim školama da se zabrani nošenje navijačkih simbola i rekvizita

Preporuka novosadskim školama da se zabrani nošenje navijačkih simbola i rekvizita

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu na današnjoj sednici jednoglasno je usvojilo Preporuku školama da se učenicima zabrani unošenje navijačkih rekvizita i odeće sa simbolima klubova.

Ova Preporuka, kako je objašnjeno na sednici, u skladu je sa Zakonom o obrazovanju, statutima škola i pravilnicima, a za njeno sprovođenje će biti zaduženi direktori škola.

Kako je na sednici istakao predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama i član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić, navijačkim simbolima nije mesto u školi.

– Takvi simboli često budu razlog za svađu i sukobe između pojedinih učenika koji se neretko završe i nasiljem. Zbog toga tražimo od škola da opominju decu i ne dozvole unos navijačkih simbola - istakao je predsednik Koordinacionog tela i član Gradskog veća mr Vladimir Jelić.

Na današnjoj sednici, v.d. načelnica Gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš informisala je članove Koordinacionog tela o učešću na međunarodnoj konferenciji "Prevencija je moguća", održanoj na Islandu. Kako je objasnila, učešće na konferenciji je omogućilo uvid na koji način u praksi funkcioniše takozvani Islandski model, te kako i u kojim okolnostima on daje rezultate.

– Koordinaciono telo je u prethodnom periodu usvojilo Akcioni plan u okviru kojeg se nalaze mere i iz Islandskog model, mere koje ćemo primenjivati na nivou škola na teritoriji Grada Novog Sada - precizirala je Tomaš.

Ona je dodala da su učesnicima konferencije bili predstavnici većine svetskih i evropskih zemlja, a da je Islandski model patentiran u okviru Svetske organizacije za mlade, pa se i primenjuje na različitim kontinentima i državama.

- Zaključak konferencije jeste da model veoma dobro funkcioniše, da sve mere koje se primenjuju u okviru njega daju značajne rezultate - zaključila je Tomaš.

Izvor: Skupština grada Novog Sada

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jelena

  pre 519 dana i 3 sata

  Preporuka skolama i roditeljima treba da bude da uce decu toleranciji, lepom ponasanju i prihvatanju razlicitosti. Ovo je potpuna glupost. Okidac za nasilnika moze biti bilo sta. Nekad je to grb fudbalskog tima na majici, nekad odsustvo “marke” na odeci, izgled, bilo sta... najmanje je u skoli navijaca nasilnika.

  Oceni komentar:
  2
  2