Preporuke epidemiologa nakon potvrđenog prvog slučaja korona virusa u Srbiji

Preporuke epidemiologa nakon potvrđenog prvog slučaja korona virusa u Srbiji

Nakon pojave prvog slučaj korona virusa u Srbiji, oglasio se ministar Zlatibor Lončar.

On je rekao da nema mesta panici, jer je bilo pitanje vremena kad će do toga doći. Zato je vrlo važno da sačuvamo svoje zdravlje pridržavajući se sledećih mera.

Korona virus se, prema saznanjima epidemiologa, prenosi vazdušno-kapljičnim putem, odnosno kijanjem, kašljanjem, govorom, ljubljenjem i prljavim rukama (ako dodirujemo zaraženog ili stvari koje je dirao oboleli). Ovaj podatak nam koliko-toliko olakšava da sprečimo zarazu. B92 prenosi preporuke epidemiologa dr Branislava Tiodorovića kako da se zaštitite od korona virusa.
 

Ne paničite!

Budite razumni, svesni, opezni i organizovani, svako u svom okruženju (porodica, posao, škola...). Detaljno isplanirajte kako ćete da se ponašate ako se pojavi.


Nemojte da putujete u Kinu, Italiju, niti bilo gde ako ne morate

Virus se lako prenosi te putujte samo ako je neophodno i neizbežno.

Prijavite se ako ste doputovali iz inostranstva

Važno je da se onaj koji doputuje iz inostranstva sam prijavi gde je sve i koliko boravio. Svi će po povratku na granici dobiti uputstvo šta da rade narednih 14 dana kada se vrate. Jednako je važno da pozovete telefonom ako osetite neke simptome i raspitate se kome da se javite, a ne da idete u dom zdravlja kod lekara opšte prakse!

Bolest je takva da niko ne može da garantuje 100 odsto da li je neko bolestan i da li je u periodu inkubacije, jer bolest u 80 odsto slučajeva daje blagu kliničku sliku. Poznati su samo podaci o smrtnosti, jer su oni najpouzdaniji. Zato je važno pridržavati se mera koje dobijete.

Opšta lična higijena

Perite ruke više nego obično, ne samo pre jela i posle toaleta. Ne brišite nos i usta rukama, već papirnim maramicama. Ako ih baš nemate, kinite u lakat.

Hranite se zdravo

Jedite voće i povrće i sve ono što će da vam podigne imunitet i ublaži kliničku sliku. Namirnice dobro operite i dovoljno termički obradite, jer iako ne jedemo slepe miševe, hrana može biti put prenosa.

Provodite vreme u prirodi

Koristite lepe dane, šetajte pored jezera, reke i tamo gde nema zagađenja. Udišite čist vazduh. Zagađenje koje je bilo prisutno donedavno dodatno pogoduje razvoju infekcija.

Posebno pazite hronične pacijente i ljude starije od 65 godina

Njihov imunitet je oslabljen i zbog toga su najbrojniji među onima koji su umrli od virusa. Virus najmanje napada decu, jer njihov imuni sistem još nije dovoljno razvijen, a jedna od teorija kaže da on ima burnije reakcije kod onih sa razvijenijim imunitetom.


Izbegavajte boravak u grupama

Produžetak raspusta je dobro rešenje, međutim, sa povratkom dece u školu, postoji opasnost od širenja i pojave novih virusa.


Maske su delimična zaštita

Protiv virusa su potrebne tvrde maske FFP1 i FFP2 kroz koje ne može da prođe nijedan virus. Hirurške maske su delimična zaštita i to samo ako nismo previše blizu zaraženom.

Ako dođe do zaraze, lečenje se sprovodi u izolaciji

Takva osoba nije u stanju da radi i ne treba ni zbog drugih da odlazi na radno mesto, kažu iz Ministarstva zdravlja, a prenosi B92.

Podsećamo, prvi slučaj ovog virusa u Srbiji, potvrđen je jutros u Subotici, kod 43-godišnjeg muškarca koji je doputovao iz Mađarske.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan