Prepoznajte neravnotežu elektrolita u organizmu

Prepoznajte neravnotežu elektrolita u organizmu

Elektroliti su soli koje se otapanjem u vodi pretvaraju u ione, a njihov balans je veoma važan za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Elektrolite unosimo hranom i piće, i veoma je važno da znamo da li nam fale.

Svaki od elektrolita (natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum, hlorid, hidrogen fosfat) ima određenu funkciju u organizmu i njihov balans je od višestruke važnosti za ljudsko telo. 

Oni regulišu ravnotežu tečnosti, brinu o pH krvi, održavaju funkcije mišića i nerava. Takođe, važni su za hormonalnu ravnotežu, enzimske reakcije, iskoristivost glukoze, koštanu masu, funkcije sistema za varenje, krvni pritisak, izgradnju i regeneraciju tkiva.

Količina elektrolita u telu se proverava analizom krvi i urina, kao i merenjem bubrežnih funkcija.

Do disbalansa elektrolita u ljudskom organizmu može doći usled nepravilne ishrane, dijeta, dehidracije hiperhidracije, pojačanog znojenja, povraćanja, diajreje, ali i usled bolesti bubrega, jetre, bulimija, pojedinih karcinoma. I neki lekovi mogu biti krivci za neravnotežu elektrolita - na primer diuretici.

Simptomi negativne koncentracije elektrolita su:

- grčevi i slabost u mišićima
- problemi sa varenjem: nadutost, zatvor, dijareja
- poremećaj rada nervnog sistema
- vrtoglavica 
- mučnina i povraćanje 
- umor
- ubrzani ili usporeni srčani otkucaji
- poteškoće s disanjem
- nemir i razdražljivost
- gubitak apetita
- dekoncentracija
- gubitak svesti

Izvori elektrolita

Ukoliko se hranite pravilno i uravnoteženo, nemate razloga za brigu o koncentraciji elektrolita u svom organizmu.

Voće i povrće, žitarice, orašasti plodovi, mleko i mlečni proizvodi, su odlični izvori elektrolita, ali i pečurke i morske alge.

Što se pića tiče, unosite dovoljno vode i ne brinite, a elektorlite ćete uneti i kafom, čajem, kakaom i mineralnom vodom.

Kuhinjska jodirana so je takođe važna.

Prva pomoć kod nedostatka elektrolita

Danas je popularan način hidratacije i unosa elektorlita konzumiranjem raznih izotoničnih napitaka. To najviše rade sportisti, ali i fizički radnici i osobe s posebnim prehrambenim potrebama.

Međutim, to ima i svoje negativne posledice. Često su ti napici puni šećera, veštačkih boja i raznih drugih štetnih sastojaka.

Umesto kupovnh napitaka, bolje je da ih sami napravite, a brzinska prva pomoć može biti u obliku čaše vode u koju se dodaje pola kašičice jodirane soli.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

gradsko groblje porodilište jkp lisje servisne informacije Republički hidrometeorološki zavod bez vode radosne vesti matična knjiga rođenih klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad betanija centralno groblje u Futogu horoskopski znaci raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana horoskop bez struje havarija na vodovodu isključenja struje sahrane raspored sahrana i ispraćaja vremenska prognoza novi sad bebe elektrovojvodina novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija almaško groblje RHMZ isključenje vode novorođenčad