Presporo uklanjanje ambrozije

Presporo uklanjanje ambrozije

Velike količine padavina i visoke temperature, dovele su do brzog i intenzivnog razvoja ambrozije.

Prirodno-matematički i Poljoprivredni fakultet mapirali su oko četiri miliona kvadrata sa kojih se mora ukloniti ambrozija, ali taj posao se radi presporo, zbog čega može doći i do povećanja broja alergičnih, prenosi RTV.

Problemi koje stvara polen ambrozije, ove godine stižu ranije nego obično. Stručnjaci upozoravaju da će ambrozija procvetati za najviše sedam dana, što bi moglo da stvori probleme i alergičnim osobama, ali i da poveća broj alergičnih, jer velike koncentracije polena predstavljaju šok za organizam.

Najveći problem je u tome što, kažu stručnjaci, ambrozija nije uklonjena na vreme.

– Posebno na Klisi, posebno na Adicama. Evo, sad smo na Telepu. Ovo je jedan deo grada gde je intenzivna urbanizacija i intenzivno delovanje čoveka. Ovo je površina koja se od 2006. tretira. Međutim, stalno se nanosi neko zemljište, stalno se nanosi neki šut i faktički se pravi dobro podneblje za rast i razvoj ambrozije - kaže za RTV Slobodan Bojčić, stručni saradnik Prirodno-matematičkog fakulteta.

Bojčić upire u "Gradsko zelenilo", za koje tvrdi da rade presporo. Iz tog javnog preduzeća objašnjavaju da je košenje počelo kasnije, jer je ugovor sa Gradom potpisan kasnije, ali da je sva mehanizacija na terenu, te da je više od milion kvadrata već pokošeno i da će sve biti urađeno u roku.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan