Prethodna godina u znaku deficita zanatskih zanimanja i uvoza radnika iz istočnih zemalja

Prethodna godina u znaku deficita zanatskih zanimanja i uvoza radnika iz istočnih zemalja

Već nekoliko godina unazad na tržištu rada u Srbiji primetan je nedostatak određenih kadrova, pre svega zanatskih zanimanja. Tako je i prethodnu godinu obeležio, sa jedne strane veliki deficit radne snage, a sa druge uvoz radnika iz inostranstva kako bi se bar u manjoj meri zadovoljile potrebe tržišta rada. 

Prema podacima centra za zapošljavanje Infostud u 2022. godini bilo je 13% više raspisanih konkursa nego godinu dana ranije, tako je godina završena sa 76.247 oglasa za posao. Ipak u prilog priči o nedostatku radne snage ukazuju i podaci da je broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za 2% u odnosu na prethodnu godinu i iznosio 237.897. Takođe, prosečan broj konkurisanja je u znatnom padu i u 2022. godini iznosi 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57. 

Najtraženije oblasti u kojima je bilo najviše mogućnosti za zaposlenje u prethodnoj godini bile su trgovina, prodaja, IT, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo. Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavce, vozače, magacionere, administrativne radnike, kao i radnike u proizvodnji. Sa druge strane, želje kandidata se nisu umnogome razlikovale, te su najviše konkurisali na pozicije prodavac, administrativni radnik, komercijalista i telefonski operater.

Pored opštepoznatog deficita koji vlada u IT sektoru već godinama unazad, prethodne godine je u prvi plan izbio deficit zanatskih zanimanja i uvoz radnika iz istočnih zemalja. Tako je, prema podacima Infostuda, najveći deficit bio izražen za pozicije magacioner, konobar, kuvar, mesar, higijeničar, ali nam u velikoj meri nedostaju i građevinski radnici, vozači i zanatlije poput automehaničara i vodoinstalatera. Sa manjkom kadrova na tržištu susreli su se i poslodavci koji su bili u potrazi za elektroinženjerima, diplomiranim farmaceutima, ali i advokatskim pripravnicima. 

Kada se pogledaju svi oglasi, i dalje se u većoj meri traže radnici sa nižim stepenom kvalifikacija. Čak 61% oglasa bilo je namenjeno onima sa srednjom stručnom spremom, a čak 4% za one koji imaju samo osnovno obrazovanje. Svega 35% oglasa ponuđeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom.

Poslodavci koji su prošle godine bili u potrazi za novim kadrovima, bili su pristupačniji i u zapošljavanju studenata te je tako preko 10.000 oglasa (14%) bilo dostupno svima njima koji prave prve korake na tržištu rada.

Analiza Infostuda pokazuje da je više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom, a među ponuđenim radnim mestima najviše mogućnosti je bilo u oblastima IT-ja, trgovine/prodaje, pozivnih centara, administracije, marketinga, logistike i mašinstva.

Tokom prošle godine najmanje je bilo kandidata koji su tražili posao bez radnog iskustva, svega 16%. Kao i prethodnih godina, najveći udeo onih koji su bili u potrazi za poslom čine kandidati sa 10 i više godina radnog staža, čak 35 procenata. Trećina kandidata je imala do 5 godina iskustva, a svaki peti od 5 do 10 godina. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lomljenje kalupa "Uči, radi..."

  pre 555 dana i 2 sata

  Nakon svih ovih godina, a Titov pionir sam, mogu samo reći da je u životu najvažnija sudbina, a ne obrazovanje ili pamet. Nagledah se svega i tako je.
  Analizom čitave generacije, a 80% je otišlo napolje i obogatilo se, na razne načine, ne pameću ili kapitalom. Naročito ženske iz generacije, skoro nijedna nije ostala.
  Ono malo što je ostalo ovde, ako se nije dobro udalo, ostalo je da se pati kao niko i ništa.
  I opet ponavljam da obrazovanje, inteligencija i vredan rad nemaju nikakve veze sa time.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Серафим

  pre 554 dana i 6 sati

  Не евакуише се више из овог логора због висине плате, или економског стања. Ту су и институције које не раде, па неписмени полусвет који се богати на грбачи народа, медицина која је на дну, судство....Све су то фактори који утичу на евакуацију.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Država kojoj nisam dao zakletvu

  pre 554 dana i 2 sata

  Ja bih se evakuisao iz radnog logora prvenstevno zbog slobode govora, koje druge dežele imaju a mi nemamo.
  Umnožen je broj automatskih cenzura od softvera. Umnožen je broj ženskih cenzora na portalima, što umnogome umanjuje mogućnosti muškog izražavanja i kritike žena.
  Politika je potpuno zabranjena za cenzuru, a pojedini propovednici sa ekrana naročito.
  Zaista živimo u radnom logoru, gde poslodavac samo prati uputstva vlasti koliko naš rad vredi. A vredi samo za hranu - radi investitora!

  Oceni komentar:
  0
  3